ЕСО глоби ТЕЦ-а на Доган с 2 млн. лв. заради неактивиран студен резерв

За една година до края на юли 2019 г. ТЕЦ „Варна” получи над 27 млн. лв. от държавата

ЕСО глоби ТЕЦ-а на Доган с 2 млн. лв. заради неактивиран студен резерв
6452 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Електроенергийният системен оператор (ЕСО) глоби ТЕЦ „Варна”, чийто официален собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, с 2 млн. лв. заради невъзможност да осигури студен резерв. Информацията първоначално бе съобщена от „Капитал” и беше потвърдена от ЕСО за Economic.bg.

Причината е, според изданието, е, че централата не може да осигури зададените от ЕСО мощности, тъй като не е ремонтирана отдавна и е било нужно да се направи спешен ремонт на котела. Обществените поръчки обаче са спрени с мотив, че "Булгартрансгаз" не може да осигури в рамките на 2019 г. необходимото количество природен газ за работата на три енергоблока.

„ЕСО извършва контрол на работата на съоръженията на ТЕЦ „Варна”, както и на останалите производители, чрез средствата за търговско измерване и за телеуправление и телекомуникация в реално време", казват от системния оператор пред "Капитал". Именно посредством тези средства през зимния период са установени проблеми в часовете, в които централата е работила общо около 300 часа, за което съгласно договора за предоставяне на студен резерв са наложени санкции от над 2 млн. лв.

За една година - до края на юли 2019 г., ТЕЦ „Варна” получи над 27 млн. лв. от държавата, за да поддържа в готовност своите мощности в случай на недостиг на електроенергия в страната. През юни предстоят новите търгове за студен резерв, от които най-вероятно централата отново ще спечели.
Подкрепи Economic.bg