Етикетите на храните с цветовете на светофар
Жълтото и червеното ще обозначават наличие над нормите на вредни съставки като мазнини, сол, захар
~ 1 мин.
Етикетите на храните ще обозначават съдържанието чрез нова система, ползваща цветовете на светофара. Тези обозначения ще се появят по магазините до няколко месеца, съобщи Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" по БНР в навечерието на Световния ден на потребителите - 15 март.
Идеята е купувачите лесно да се ориентират за основните съставки - захар, сол и мазнини.
"Например, ако в една храна мазнините са повече спрямо препоръчителната дневна доза, която е очертана от Световната здравна организация, то тази стойност ще бъде маркирана в червено или в жълто. Тогава, когато стойността е по-малка спрямо препоръчителната доза, стойността ще бъде зелена", обясни Николов.
Той уточни, че етикети в червено, жълто и зелено първи ще въведат шест големи мултинационални компании.
Идеята е купувачите лесно да се ориентират за основните съставки - захар, сол и мазнини.
"Например, ако в една храна мазнините са повече спрямо препоръчителната дневна доза, която е очертана от Световната здравна организация, то тази стойност ще бъде маркирана в червено или в жълто. Тогава, когато стойността е по-малка спрямо препоръчителната доза, стойността ще бъде зелена", обясни Николов.
Той уточни, че етикети в червено, жълто и зелено първи ще въведат шест големи мултинационални компании.