Ева Майдел: ПИН кодовете за картови плащания ще отпаднат до 2025 г.

Плащанията ще се оторизират с биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване

Ева Майдел: ПИН кодовете за картови плащания ще отпаднат до 2025 г.

Снимка: Facebook

До 5-6 години ще отпаднат ПИН кодовете за картовите плащания и ще се оторизират плащания с биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване. Това заяви евродепутатът Ева Майдел в откриващата си реч на Третия годишен форум на Европейската федерация на платежните институции в Брюксел. 

По думите й лидерите в сферата на финансовите институции, бизнесът и законодателите, които имат задачата да създадат необходимите условия за лесен достъп до финансиране и стимулиране на иновациите, трябва да положат огромно усилие и да се стремят към високи стандарти за защита на плащанията. 

"Ако доскоро се оглеждахме само към САЩ, за да видим как се развиват технологиите и конкуренцията във финансовите услуги, вече трябва да го правим и на изток. Само за един ден, на 11 ноември 2018 г. китайската платформа за онлайн търговия Alibaba регистрира трансакции на стойност 30 млрд. долара, 60% от които са били платени със сканиране на пръстов отпечатък или заснемане на селфи с телефона", коментира Майдел, която работи в комисиите на Европарламента за Икономически и финансови въпроси и за Вътрешен пазар и защита на потребителите. 

Третият годишен форум на Европейската федерация на платежните институции събра някои от най-високопоставените експерти в сферата на плащанията като еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис, изпълнителните директори на Paysafe и Amazon Pay, вицепрезидент на American Express, както и представители на Европейската централна банка, Европейската банкова федерация, потребителски организации и финансово-технологични компании.
Коментари: 0