Евгений Иванов: Правителството трябва да работи, не да говори

Според изпълнителния директор на КРИБ България вече догонва държавите от Източна Европа

Евгений Иванов: Правителството трябва да работи, не да говори

Снимка: Economic.bg/Архив

672 ~ 2 мин. четене
Инвеститорите искат правителството повече да прави, а не да говори. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, който коментира темата в ефира на Nova темата със завода на Volkswagen,  който има вероятност да бъде ситуиран и в България. Според него изграждането на автомобилен завод у нас е естествен процес, тъй като вече сме минали през стадия на изграждане на компоненти.

„Нека да мълчим, големият проблем на инвеститорите е говоренето“, каза Иванов.

Според него инвеститорът не трябва да бъде държан настрана и да чакаме той да реши къде да инвестира. „Ние трябва да идем при него, да видим какво иска и ако отговаря на нашите интереси, да го поканим да изпълняваме неговите интереси и да работим заедно. Ние трябва да го убедим, че нашият климат е по-добър от този на конкуренцията“, каза изпълнителният директор на КРИБ.

Той смята, че България вече догонва държави като Чехия, Словакия, Естония и Унгария, с които сме започнали на едно ниво след разпадането на Съветския съюз, но в последствие сме изостанали заради множество грешки именно по линия на привличането на инвеститори.

„Ние с тези държави тръгнахме от равни позиции. Но те тръгнаха от това, че инвеститорът определя сам правилата. Ние изгонихме „Мишлен“, който искаше да има завод във Видин и да произвежда там. Сега произвежда в Пирот и храни целия регион. Гонихме насила истинските инвеститорите, докато се опитвахме по нашенски да решим проблемите на икономиката. Последните десетина години се опитваме да вървим по този курс и общо взето успяваме да догоним тези, които в началото бяха наравно с нас“, каза Евгений Иванов.
Коментари: 0