Габриел VS Йончева преди европейските избори

Какво казаха водачите на листите на ГЕРБ и БСП

Габриел VS Йончева преди европейските избори
Водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева влязоха в открит дебат за приоритетите и бъдещото на България като част от Европейския съюз пред NOVA. Вътрешнополитическото говорене не надделя в разговора между двете, като бяха засегнати основните теми и въпроси, които продължават да са водещи за България и Европа.

Йончева обяви, че нейната битка е свързана с борбата срещу корупцията. „За съжаление, битката в България не е достатъчна – тя трябва да се изнесе в Брюксел. За 12 години в ЕС в България са налети милиарди, но ние не чувстваме сближаване към Съюза. В България бедността се увеличава. В последния доклад на ЕК 40% от българите живеят на ръба на социалното изключване“, коментира Елена Йончева. На отсрещната страна Мария Габриел поясни, че работата и ще бъде в защита на националния интерес и подобряване на имиджа на страната. „Две качества ме отличават – дипломация и твърдост“, обясни тя и допълни, че не е прекъсвала връзката с хората през последните 10 години.

Според Мария Габриел е важно в Европейския парламент да не се допускат популистки и антиевропейски формации. „Злоупотреби има навсякъде. Нарушителите плащат, а не българските граждани. За мен ключовата дума е прозрачността, която трябва да бъде и по електронен път“, обясни Габриел и даде пример с това, че ако е била внедрена преди години информационна система за наблюдения на еврофондовете, сега проблемът с къщите за гости и еврофинансирането им няма да съществува.

Темата с широко обсъжданото въвеждане на единна европейска минимална заплата бе засегната и от двете събеседнички. Според Габриел тя не е възможна и е популизъм. „Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи тя. 

„Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, коментира Габриел.

По думите на Елена Йончева обаче левицата предлага единната европейска минимална заплата да бъде 60% от средната европейска. „Трябва да се види какъв е стандартът на живот и заплатата да отговаря на покупателната способност в страната, за да имаме догонване на Европейския съюз, защото иначе не можем да влезем в Еврозоната и в Шенген. България ще се превърне в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика“, обясни тя. 

Според Йончева с евросредствата, които България е получила през годините, страната трябва да е на друго ниво. „80% от зеленчуците и плодовете не са български в магазините. Защо се случва всичко това? За изминалия програмен период са налети 7.4 млрд. евро – те са използвани от под 100 фирми. Вместо да се дават на малки и средни производители – те (правителството) облагодетелстват един малък кръг. В България се създава герберски капитализъм“, коментира Йончева.

 „Следващото предложение на ЕК е увеличение на кохезионните средства за България с 8% и то на фона на общото орязване на кохезията с 10%“, обясни водачът на листата на ГЕРБ. „Имаме нарастване на минималната заплата, рекордно ниска безработица“, допълни тя. Йончева от своя страна заяви, че Бойко Борисов има уникален принос към намаляване на безработицата - гони хората от България. „Спроед БСК 81% от обществените поръчки се правят за конкретни хора. Кой български гражданин със способности ще остане в България след като трябва да е част от шайката и от тази организирана престъпна група“, запита Йончева.
Коментари: 0