EVN ще инвестира 85 млн. лв. годишно през новия период

Дружеството ще поиска поскъпване на тока от 1 юли 2018 г.

EVN ще инвестира 85 млн. лв. годишно през новия период
720 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Електроразпределителното дружество EVN, което оперира в Югоизточната част на страната, планира инвестиции в размер на 80-85 млн. лв. годишно през следващия регулаторен период. Това заявиха от компанията днес пред журналисти.

Петият регулаторен период в сектор „Електроенергия” влиза в сила от 1 юли 2018 г., но все още Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е взела решение дали продължителността му ще е три или пет години. Предишните периоди бяха за срок от три години като срокът за заявяване на нови ценови предложения изтича в края на март 2018 г. както за регулаторен период, така и за ценовия, които ще започнат от 1 юли.

„Надяваме се, че регулаторът ще отрази в цената на тока планираните инвестиции за предстоящия регулаторен период”, каза Гочо Чемширов, заместник-председател на Управителния съвет на "Електроразпределение Юг" (EVN). По думите му, независимо от продължителността на новия период размерът на годишните инвестиции няма да се промени.

„В следващите няколко години това е, което можем да си позволим засега. Ще видим как ще вървят дискусиите до края на март и може да има малки промени, но не и генерални”, добави той.

От EVN потвърдиха, че ще поискат и поскъпване на тока за следващия ценови период и очакват заявлението им да бъде прието от КЕВР, така че да продължат да инвестициите в мрежата и услугите. " Ще поискаме от КЕВР по-висок марж от съществуващия в сегашните тарифи, който сигурно ще доведе до поскъпване на тока", обясни председателя на Съвета на директорите на EVN Робърт Дик. 

Общите инвестиции на EVN в мрежата в България от 2005 г. до 2017 г. насам са над 1.6 млрд. лв., като те са вложени в техническа инфраструктура, в обслужването на клиенти, подобряване на работните процеси и дейността на компанията като цяло.

През следващите години приоритет за дружеството остава подземното полагане на въздушните електропроводи, което е важна мярка за подобряване на аварийността. Само през 2017 г. компанията е вложила над 3 млн. лв. в подземното кабелиране. Вече 28% от кабелите в страната са подземни и са фокусирани в райони, където има по-чести аварии заради метеорологичните условия, какъвто е Кърджали. „След полагането няма аварии и електрозахранването е сигурно и независимо от времето”, обясни още Чемширов.

През годините подобряването на качеството на услугата на ЕРП-то неизменно е свързано с инвестициите. Акцент се поставя върху развитието на мрежата и сигурността на захранването, изграждането на система за дистанционно отчитане на електромери, нови електропроводи, либерализацията на енергийния пазар и др.

Подкрепи Economic.bg