7000 евро са стрували на терористите атентатите в Париж

Европейските страни отделят милиони за допълнителни мерки за сигурност

7000 евро са стрували на терористите атентатите в Париж
152 ~ 1 мин. четене
Джихадистите, отнели живота на 130 души и предизвикали засилени мерки за сигурност в цял свят, са похарчили 7000 евро за серията от атентати в Париж. Това твърди сингапурски вестник, предава "Darik". 

Колко малко е необходимо, за да бъдат извършени безразборни убийства и да се всее страх и объркване в европейските общества, пише изданието. Терористичните атаки не изискват повече от калашници и боеприпаси, домашно приготвени самоубийствени колани, апартаменти и коли под наем, посочва още то.

Коланите с експлозиви, които се смятат за най-сложното оръжие, всъщност могат да се направят от обикновени материали, закупени от магазин за стоки за бита. Според анализ на експерти по сигурността разходите на терористите за автомати, боеприпаси, химични вещества, помещения и автомобили са били минимални. Тук не се включват парите, необходими на съучастниците им да се придвижат в Европа и други допълнителни разходи. 

В същото време държавите по света и особено в Европа отделят значителни средства за борба срещу тероризма. Правителствата на Франция и Белгия например съобщават, че допълнителните мерки за сигурност са стрували 1 млрд. евро на бюджетите им.
Подкрепи Economic.bg