ЕП настоява за еднакви зарядни за всички смартфони и устройства

Apple най-накрая може да премахне Lightning порта, макар и под принуда

ЕП настоява за еднакви зарядни за всички смартфони и устройства

Снимка: Unsplash

2612 ~ 2 мин. четене
Темата за еднаквите зарядни за електронни устройства и уреди отново влиза на дневен ред. Членовете на Европейския парламент призовават Европейската комисия да окаже по-голям натиск върху производителите да предложат общ стандарт за устройствата. 

Евродепутатите настояват да се придвижи напред идеята за единно зарядно. Освен фактът, че така ще бъдат улеснени потребителите, целта на мярката е да се намалят електронните отпадъци. Според ЕП старите зареждащи кабели генерират около 51 000 тона отпадъци всяка година в ЕС.

От производителите ще се изисква да предложат общо зарядно за мобилни телефони, таблети, електронни книги и други устройства, се казва в изявление на ЕП, цитирано от австрийски национален ежедневник Die Presse. Идеята е всички зарядни, използвани на територията на ЕС, да отговарят на един и същи стандарт. 

Любопитно е, че подобна крачка би довела до това американският гигант Apple най-накрая да пристъпи към подмяната на Lightning порта си зареждане, за което се говори отдавна.

ЕК скоро ще предложи нови стъпки в тази посока и ще бъдат разгледани различни алтернативи, става ясно от думите на комисар Марош Шефкович по време на дебат по темата. 

Предишният подход на Европейската комисия за насърчаване на индустрията да разработва общи зарядни устройства не беше достатъчен, се казва в текста на ЕП. Законодателите приеха директива за радиотехниката през 2014 г., в която се призовава за общо зарядно.

 „Колко време ще отнеме, преди Комисията на ЕС да разбере, че индустрията няма да реши проблема самостоятелно?", попита европейският социалист Евелин Гебхард, която е член на комисията за защита на потребителите.

„Възможно е да има технически аргументи срещу задължителната стандартизация на щепселните връзки за кабели. Но това не се отнася за безжичните зарядни устройства“, коментира Андреас Шваб (ХДС), говорител на групата на ЕНП за вътрешния пазар и защита на потребителите.
Коментари: 0