Евроинтеграцията ще намали корупцията у нас

Всеки пети българин се е сблъскал лично с корупцията

Евроинтеграцията ще намали корупцията у нас

Европейската интеграция доведе до подобряване на прозрачността и повече информация кой какви средства е получил и по какъв начин. Въпреки това вече 7 години преминаха за България под знака на евроинтеграцията, но тя не е подобрила особено нивата на корупция. Това коментира Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обяви, че всеки пети у нас е имал досег с корупционни практики. "Тези 20% представляват дребната корупция, но когато тя продължава дълго време, се създават устойчиви отношения на даден бизнес с държавата, което води до затваряне на пазара за другите играчи" , допълни експертът. 

Според него рано е да говорим за провал на ЕС въпреки сътресенията от вота за Brexit, тъй като в историята на блока е имало много кризисни моменти. По думите му в момента България изглежда стабилна, но въпреки това непрекъснато се трупат рискове. 

Стефанов отбеляза още, че именно заради липсата на устойчив и ясен напредък в борбата срещу корупцията в България и Румъния не биват допускани в Шенген.

Коментари: 0