Еврокомисарят Хоган подаде оставка заради нарушение на правилата за Covid-19

Наскоро Хоган присъства на вечеря с компания в хотел в западната част на Ирландия с около 80 гости

Еврокомисарят Хоган подаде оставка заради нарушение на правилата за Covid-19

Снимка: БТА

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка поради политически скандал, свързан с нарушаването на режима на коронавирус в Ирландия.

 

"Комисарят Фил Хоган подаде оставка", заяви в изявление в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен.

"Уважавам решението му. Много съм благодарна за неговата неуморна работа като комисар по търговията от началото на този мандат и за успешното му назначаване като комисар по земеделието в предишния съвет. Той беше ценен и уважаван член на колегията. Пожелавам му всичко най-добро за бъдещето“, каза фон дер Лийен.

По-рано през деня говорителят на Европейската комисия Дана Спинант заяви, че фон дер Лийен „ще направи заключения, когато приключи да изучава и оценява съдържанието на доклада на Хоган за пътуването му до Ирландия.

Наскоро Хоган присъства на вечеря скомпания в хотел в западната част на Ирландия с около 80 гости. Това е грубо нарушение на ограниченията на ирландското правителство.

Ирландският министър на земеделието Дара Калири подаде оставка заради участието си в това многолюдно събитие само пет седмици след като встъпи в длъжност. Хоган само публично се извини, но подчерта, че предполага, че организаторите на вечерята ще спазват всички правила.

„Не представлявах никаква опасност за никого“, заяви еврокомисарят, обосновавайки се, че наскоро е тестван и е отрицателен за коронавирус.

„Напълно съм наясно с пагубното въздействие на COVID-19 върху хора и семейства и напълно разбирам чувствата им на негодувание и гняв, когато почувстват, че държавните служители не отговарят на стандартите, които се очакват от тях“, се казва в изявлението.

"Важно е да се отбележи, че не съм нарушил никакви закони. Като публична личност трябваше да се придържам по-стриктно към насоките във връзкаа с COVID", добави служителят.

Коментари: 0