Еврокомисията похвали Плана за възстановяване на Гърция

Още две страни членки официално изпратиха плановете си в Брюксел

Еврокомисията похвали Плана за възстановяване на Гърция

Снимка: БТА

616 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства официалния План за възстановяване и устойчивост на Гърция, който бе внесен в Брюксел в сряда. Южната съседка на България възнамерява да използва 18.2 млрд. евро безвъзмездни средства и 13 млрд. евро нисколихвени заеми.

Радвам да видя, че (бел. р. – Гърция) се фокусира върху стратегически области за бъдещето на страната: зелена и цифрова трансформация, работни места, развиване на умения, частни инвестиции и реформи“, посочи Фон дер Лайен в публикация в Twitter в сряда.

В плана се очертават около 170 проекта, фокусирани главно върху прехода към зелена енергия, подобрения на цифровите технологии, мерки за обучение и социално сближаване и пътна и транспортна инфраструктура.

Отново в сряда бе изпратен и Националния план за възстановяване на най-голямата европейска икономика – германската. В него са заложени мерки на обща стойност 27.9 млрд. евро. Максималният размер на безвъзмездните средства, с които страната ще разполага, възлиза на 25.6 млрд. евро. Тъй като прогнозните разходи за германския план са по-високи от заделените, всяка допълнителна сума ще бъде покрита от националния бюджет.

Единствено Португалия изпревари Гърция и Германия с изпращането на плана си в Брюксел.

Комисията ще направи оценка на плановете през следващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Одобрението на плана от Съвета би проправило пътя за изплащане на 13% авансово финансиране за всяка държава членка.

Коментари: 0