Евролидерите се споразумяха за отворени граници и единство в борбата срещу Covid-19

ЕС ще финансира преместването на пациенти с Covid-19 за лечение от една държава членка в друга

Евролидерите се споразумяха за отворени граници и единство в борбата срещу Covid-19

Снимка: БТА

Лидерите на ЕС обещаха в четвъртък вечерта да засилят сътрудничеството по всеки аспект от тяхната борба срещу коронавируса - като поддържат границите отворени, подобряват тестването и проследяването на контакти чрез цифрови методи, наблюдават капацитета на болниците, организират трансгранични трансфери на пациенти, ако е необходимо, и разработват планове за бързо производство и дистрибуция на ваксини, предава Politico.

Единни сме в борбата срещу коронавируса, тъй като това е общ, тежък проблем. Броят на случаите и хоспитализациите в Европа нараства бързо в последните седмици. Ключово е проследяването и тестването за забавяне на заболяването, както и разпространяването на ваксините, но засега няма задоволителни резултати. Също така важна е и борбата с дезинформацията, която също е огромен проблем в тази ситуация, както и кооординацията между властите в страните на континента в споделянето на данни и медицински проучвания“.

Това заявиха в съвместна пресконференция председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските лидери, посветена на втората вълна на пандемията.

„Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време и условия на основата на дела на тяхното население в ЕС“, каза Фон дер Лайен. Тя добави, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора.

Тя също така порица европейските лидери, тъй като са прибързали да премахнат ограничителните мерки след първата вълна по-рано тази година. Тя подчерта и огромното значение по координация на споделянето на данни за страните членки, което би помогнало за трансфер на пациенти от една страна членка в друга.

Във фокуса на разговора между лидерите бе необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията, както и обмяната на опит и информация за най-добрите практики срещу новия вирус. Лидерите призоваха вътрешните граници на ЕС да останат отворени. Икономическото възстановяване на тежко засегнатата от криза Европа също е във фокуса на ЕС, като предстои по-детайлна среща за стимулите.

Длъжностни лица, които наблюдаваха дискусията на лидерите, заявиха, че германският канцлер Ангела Меркел  силно е декларирала важността на строгите ограничителни мерки и откровено е признала провала на лидерите да действат достатъчно бързо, за да спрат втората вълна от инфекции.

Тя описа настоящите мерки за блокада на Германия с думите:

Трябваше да го направим по-рано“.

И също така подчерта спешната необходимост от постигане на сделка с Европейския парламент за въвеждане на историческия пакет и възстановяване и новия бюджет на ЕС от 1.82 трлн. евро, договорени още през юли.

За разлика от пролетта, когато националните правителства затвориха граници и натрупаха защитно оборудване, сега лидерите се ангажираха да държат собствените граници на ЕС отворени и да се уверят, че единният икономически пазар функционира безпроблемно, като гарантира движението на товари.

Фон дер Лайен обяви, че Комисията е готова да отпусне 220 млн. евро за трансграничен трансфер на пациенти с коронавирус, в случай че болниците в някои страни бъдат претоварени, но напомни на лидерите, че трябва да предоставят на Комисията надеждни данни, за да може системата да функционира .

Акцент е бил поставен върху тестването и проследяването, както и върху ваксините. Държавни и правителствените ръководители са обсъдили и как да може да бъде постигнат общ напредък по въпроса за бързите тестове. По-конкретно това означава проучване на общ подход за тяхното внедряване и използване, потенциално обмисляне на общи прагове за ефективност, както и по-добър мониторинг и контрол след като тестовете бъдат приложени.

В момента ЕС води преговори с четири компании за получаване на ваксини и вече е сключил сделки за доставки с три други, включително AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson.

Коментари: 0