Борисов разпореди поредна отстъпка за ресторантьорите

ДДС да бъде намален и за храната по домовете

Борисов разпореди поредна отстъпка за ресторантьорите

Снимка: Pexels

Антония Симова Автор: Антония Симова

Борисов е разпоредил на депутатите на ГЕРБ да разгледат възможността ресторантьорите да получат още една ДДС отстъпка. Този път обаче тя ще е за храната, доставяна по домовете (бел. р. - т. нар. take away), която остана извън намалението на ставката през лятото.

Диференцирано ДДС

Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността ДДС на ресторантите за храните, които разнасят по къщите, да стане също 9%, както е по самите ресторанти“, заяви премиерът Борисов във видео, публикувано в официалния му Facebook профил след заседанието на евролидерите, посветено на посветена на втората вълна на пандемията.

Припомняме, че от лятото на 2020 г. ДДС върху храната, виното и бирата, които се сервират в заведенията, също бе намалена от 20 на 9%.

Намаляването на ставката принуди заведенията да работят с при два режима на отчитане на дейността си - една за храната на място и една за храната за вкъщи. Малко след като бе намалено ДДС-то за заведенията, немалка част от тях започнаха да начисляват 9% и за храната за вкъщи, което накара Националната агенция по приходите (НАП) да започне масови проверки.

Въпреки че ДДС е потребителски данък и с намаляването следва да се понижат цените за потребителите, от заведенията обявиха, че тази инициатива на правителството ще бъде за „спасяване на бизнеса на ресторантьорите“ и разликата ще остане у тях. За да могат действително да се възползват от по-ниския данък, някои заведения напълно преустановиха доставката на храна по домовете.

Премиерът също така бе категоричен, че до пълен локдаун у нас няма да се стигне.

Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да е било, свързано с  ограничаване на хората. И затова е много важно всички ние като един да разберем, че ако се пазим, няма да се налагат такива забрани“, заяви още премиерът. Той посочи още, че ако у нас се спазва „добър ред“, няма да има нужда да се затварят фитнесите, фризьорските салони и да се ограничават ресторантите, ако хората в тях спазват необходимата дистанция.

По време на видеоконференцията на евролидерите обаче председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен порица лидерите, че прекалено рано са отхлабили всички мерки, въведени за борбата с Covid-19, а канцлерът Ангела Меркел, която обяви почти пълна карантина в Германия от понеделник, заяви, че съжалява, че тя не е въведена по-рано.

Борисов съобщи и че евролидерите са се договорили разговорите за медицинските въпроси, свързани с пандемията да се водят между специалисти от различните страни от съюза. За наш представител премиерът е посочил началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

Коментари: 0