Евролидерите ще решават по-късно за ваксинационните паспорти

Границите остават отворени, за да функционира общия пазар

Евролидерите ще решават по-късно за ваксинационните паспорти

Снимка: БТА

Да се създадат тъмно червени зони, които обозначават местата, в които вирусът се разпространява на много високо ниво. Хората, които тръгват от тези места да се тестват за COVID-19, а там където пристигат да останат под карантина. Такова предложение даде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на видеоконференцията, която се проведе в Брюксел вчера вечерта.

По време на срещата лидерите на ЕС стигнаха до заключението, че трябва да бъде постигнато съгласие относно въвеждането на общи стандарти за получаване на „ваксинационни паспорти“, но за медицински цели. Дали да се ползват и при пътуване лидерите на ЕС решиха, че ще оставят тези дебати за по-късен етап. По-рано този месец за такава регулация по време на пътуване призоваха Гърция и Испания.

Обсъдихме въпроса с имунизационния сертификат. Смятаме, че можем да постигнем съгласие за общи елементи, които трябва да се използват за медицински цели, а на по-късен етап да преценим в какви случай да го използваме и при пътуване, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че границите на Блока трябва да останат отворени, за да продължи да функционира общия пазар.

Според германския канцлер Ангела Меркел европейските страни трябва сериозно да се отнесат към мутацията на вируса, която идва от Великобритания, за да се избегне трета вълна на коронавируса.

Освен това Европейската комисия призовава държавите членки да ускорят ваксинирането в целия ЕС. До март 2021 г. следва да бъдат ваксинирани във всяка държава членка най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80 % от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи. А до лятото на 2021 г. следва да бъдат ваксинирани най-малко 70% от възрастното население в отделните държави членки. Комисията призовава още държавите членки да продължат да прилагат мерки като спазване на физическо дистанциране, да ограничават социалните контакти, както и да засилят нивата, с които се провежда тестването.

Във видеоконференцията взе участие и министър-председателя Бойко Борисов, който изрази притеснението си относно огромният брой новозаразени и регистрирани нови смъртни случаи. 

Надявам се, че големите количества ваксини, които сме платили, в следващите месеци ще дойдат в България. Европейската агенция по лекарства и Европейската комисия работят за увеличаване на производителния капацитет на компаниите. Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и правилен начин, като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза, уведоми Борисов колегите си от Европейския съюз.

Коментари: 0