Кораб на Maersk изгуби стотици контейнери в Тихия океан

Подобни инциденти зачестяват в последните месеци, което има своето пандемично обяснение

Кораб на Maersk изгуби стотици контейнери в Тихия океан

Снимка: Pixabay

Един от корабите на най-голямата спедиторска компания в света - Maesk - е загубил няколкостотин контейнера в Тихия океан по направлението от Китай до Лос Анджелис. Това е последният от поредицата инциденти, при който контейнери, в които се пренасят стоки за милиони долари, са изгубени безвъзвратно. Корабът на датската компания, който има капацитет за транспортиране на повече от 13 000 метални кутии, е загубил около 750 от тях на 16 януари.

„Всички членове на екипажа са в безопасност и се извършва подробна инвентаризация на товара, докато корабът продължава пътуването си“, казаха от компанията в свое изявление, цитирани от FOX Business.

През последните месеци няколко подобни плавателни съда загубиха стотици хиляди контейнери от борда си. Корабът One Apus, управляван от базираната в Сингапур Ocean Network Express, загуби около 2000 кутии през ноември, след като попадна в буря край Хаваи на път за Лонг Бийч, Калифорния, от Янтян, Китай. В крайна сметка корабът се добра само до Кобе, Япония, със стотици наклонени контейнери, които седят несигурно на борда и остават там, докато не се изяснят всички причини за инцидента.

Хората, участващи в разследванията, казват, че застрахователните искове от One Apus могат да достигнат над 220 милиона долара. Загубата на контейнери заради метеорологичните условия е относително рядка, но инцидентите тази зима се увеличават, особено в Тихия океан.

По-рано този месец 76 контейнера паднаха от кораб, експлоатиран от израелската ZIM Integrated Shipping Services Ltd. по пътя от Южна Корея до Северна Америка. На 31 декември кораб, управляван от тайванската Evergreen Marine Corp. Ltd., загуби около 40 контейнера край бреговете на Япония, докато пътуваше през Тихия океан.

Според експертите товарните кораби се препълват в последните месеци заради нарасналото търсене на стоки, което в допълнение с лошото време в океана и недобре укрепения товар, може да доведе до подобни инциденти.

Между 2008 и 2019 г. в океана се губят средно по 1382 контейнера на година, според световният съвет по корабоплаването.

Коментари: 0