Европарламентът е готов да съди ЕК заради върховенството на закона

Механизмът за обвързване на еврофондовете със спазването на законите все още е „на пауза“

Европарламентът е готов да съди ЕК заради върховенството на закона

Снимка: БТА

756 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският парламент прие в четвъртък резолюция, с която се подготвя да съди Европейската комисия, освен ако изпълнителната власт на ЕС не приложи бързо новото законодателство, което обвързва достъпа до милиарди от еврофондовете със спазването на върховенството на закона.

Бюджет на ЕС

Полша и Унгария, и двете под официално разследване от ЕС за нарушаване на върховенството на закона, ще загубят милиарди евро, когато бъде приложен новият регламент., предава Reuters Законодателството е в сила от 1 януари и има за цел да предпази парите на ЕС от злоупотреба в случаи, когато например политизирани съдилища не гарантират справедлив процес за жалба за търг за финансиран от ЕС проект.

Механизмът обаче на практика е „на пауза“, тъй като европейските лидери взеха решение – компромис пред Полша и Унгария – че първо Съдът на Европейския съюз трябва да посочи дали той е легитимен. Процесът обаче започна едва в началото на месеца и може да отнеме години.

Колкото по-дълго чака Комисията, толкова по-лошо ще стане положението. Ето защо трябва да видим прилагането на този механизъм и Комисията трябва да излезе с регламент относно върховенството на закона, преди да е станало твърде късно“, заяви евродепутатът Тери Рейнтке от групата на Зелените.

В резолюцията, приета от голямо мнозинство от законодателите, Европейският парламент посочи, че решението на евролидерите противоречи на ролята на Комисията като пазител на законите на ЕС.

Европарламентът даде на Комисията срок до 1 юни да напише своите насоки или да се изправи пред съдебен процес в най-висшия съд на ЕС.

Коментари: 0