Европейска банка заловена да пере пари от търговия с мексиканска дрога

Тя е глобена с 369 млн. долара от американското правителство

Европейска банка заловена да пере пари от търговия с мексиканска дрога
2522 ~ 2 мин. четене
Европейска банка е била хваната да пере пари от мексиканска търговия с наркотици, и се опитала да прикрие ситуацията.

Rabobank  е санкционирана от правителството на САЩ с глоба на стойност 369 млн. долара, след като признала, че е обработвала милиони долари от незаконна дейност, съобщава CNN.

Холандската банка позволила стотици милиони долари "непроследим кеш" да бъдат депозирани в нейни клонове в Калифорния и след това да бъдат изтеглени чрез банкови преводи, чекове и парични операции, заяви в изявление Министерството на правосъдието в сряда.

Банката също така се признала за виновна за възпрепятстване на разследването, опитвайки се да избегне повтарянето на санкции, наложени през 2006 и 2008 г., за "почти идентични провинения", добавя министерството.

"Когато Rabobank научила, че значителен брой сделки на нейните клиенти идват от международен трафик на наркотици, организирана престъпност и дейности по изпиране на пари, тя избира да погледне настрани и да покрие недостатъците на своята програма за борба с прането на пари", заяви изпълняващият длъжността помощник главен прокурор Джон Кронан.

Изпълнителният директор на Rabobank Вибе Драйер заяви, че "извършените нарушения са сериозни, непростими и неприемливи".

Глобата на Rabobank идва по-малко от шест години, след като HSBC се съгласи да плати 1,92 млрд. долара за подобно нарушение.

Министерствата на правосъдието и финансите на САЩ съобщиха през 2012 г., че HSBC е позволила на най-известните международни наркокартели да изперат милиарди долари и са нарушили санкциите на САЩ от години, като незаконно са извършвали сделки от името на клиенти в Иран, Либия, Куба, Судан и Бирма.

В случая на Rabobank ръководителите й бяха обвинени от правосъдното министерство, че са предприели редица мерки, за да предотвратят разследването на подозрителни транзакции, клиенти и сметки.

Една подобна стъпка било създаването на списък с "проверени" клиенти, чиито транзакции не били предмет на допълнителни проверки, дори ако изглеждали тревожни. Списъкът с тези клиенти набъбнал от 10 на брой през 2009 г. до 1000 клиента през 2012 г., казва правосъдното министерство.

От министерството също така разказаха как банковият клон Calexico, разположен на около две пресечки от границата между САЩ и Мексико, е най-силно представящият се клон на банката в региона поради високото ниво на паричните депозити от Мексико.

От Rabobank заявиха, че напълно съдействат на властите, разследващи събитията, състояли се преди 2014 г. и полага "големи усилия за укрепване на своя вътрешен контрол и управлението на риска".

Бившият вицепрезидент на Rabobank Джордж Мартин е сключил споразумение с властите и признал пред федерален съд в Сан Диего през декември, че е играл роля при определянето на политиките, които възпрепятстват допълнителните проверки.

Банката също ще трябва да плати глоба от 50 милиона долара на банковия и валутен надзорен орган (Office of the Comptroller of the Currency).
Подкрепи Economic.bg