Първият автономен пътнически дрон полетя в Китай с пасажери на борда

Дронът ще струва между 200 и 300 хил. долара

Първият автономен пътнически дрон полетя в Китай с пасажери на борда

Снимка: YouTube/Ehang

Първият в света автономен пътнически дрон направи дебют в обществените полети. Това се случи в китайския град Лянюнган, пише Business Insider. Компанията Ehang, разработила машината, се похвали в сряда, че е направила няколко пилотирани тестови полета с пасажери. 

В демонстрацията са се включили около 40 души, сред които основателя на компанията и официални лица. 

Електрическият Ehang 184 е лесен за употреба – достатъчно е човек да се качи в кабинката му, да въведе желания маршрут и да натисне бутона за старт. Автоматизираната система прави всичко останало. 

В дрона може да се вози по един пътник до 100 кг в 23-минутен полет със скорост 100 км/ч. Според информацията летателният апарат е способен да лети в мъгла и при тайфуни до седма степен. 

Най-дългият полет до момента е бил извършен на разстояние от 8.8 км при скорост от 130 км/ч. Тестовият период включва 150 инженери, над 1 000 дни проучвания и над 1 000 летателни изпитания. 

Ehang 184 бе показан публично за първи път през 2016 г. на CES изложението в Лас Вегас. Дронът е оборудва с многороторна система с осем витла, която гарантира безопасно кацане, дори в случай на повреда на няколко системи. 

Очаква се автономната машина да стане публично достъпна за използване от гражданите. Цената му обаче няма да е никак малка – между 200 и 300 хиляди долара за брой. 
Коментари: 0