Европейските партньори оставиха Тръмп сам срещу Иран

Засега те са решени да опитат да спасят ядреното споразумение с Техеран, а американският лидер охлади реториката си

Европейските партньори оставиха Тръмп сам срещу Иран

Снимка: БТА

Днес представители на страните членки на ЕС ще проведат извънредни преговори и ще проучат възможните мерки за спасяването на ядреното споразумение с Иран. Този ход идва само дни, след като американският лидер Доналд Тръмп призова своите европейски партньори да се оттеглят като страна по подписаната през 2015 г. сделка, пише Business Insider.

Министрите на външните работи на европейските държави ще срещнат в Брюксел през късния следобед и ще обсъдят кризата в Близкия изток. Основен въпрос по време на дискусиите им ще бъде дали ЕС може да спаси крехкото ядрено споразумение с Иран, което Тръмп опитва да унищожи.

Според Тръмп, който през 2018 г. оттегли страната си от ядрената сделка, „е дошло времето” останалите страни по споразумението да направят същото. В разговор с британския премиер Борис Джонсън тази седмица американският лидер нарече споразумението „смешно”.

Въпросният документ цели да замрази разработките по ядрената програма на Иран. Миналата неделя обаче, след американския въздушен удар по иранския военен командир Калем Солеймани, Техеран заяви, че вече не се чувства длъжен да изпълнява ангажиментите си по ядреното споразумение. Иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран повече няма да се съобразява с каквито и да било ограничения по сделката, което на практика означава, че страната повече няма да се придържа към лимитите за обогатяването на уран, за количествата си уранови запази и за развитието на ядрената технология. Този ход може да се възприеме като голяма стъпка на близкоизточната страна към сдобиването с атомно оръжие.

Европейските партньори на САЩ от своя страна отхвърлиха призивите на Тръмп да се откажат от сделката, като ЕС официално заяви, че „няма да пести усилия” в опитите си да спаси документа. Конкретно Франция заяви, че все още е ангажирана към споразумението, а премиерът на Великобритания Борис Джонсън в телефонен разговор с иранския президент Хасан Рухани препотвърди подкрепата си към документа.

Видял, че няма да получи подкрепа от Европа, Тръмп засега охлади агресивната си реторика спрямо Иран, заяви, че засега няма да нарежда други удари спрямо ключови ирански обекти или личности и призова НАТО да се намеси в Близкия изток.
Коментари: 0