Европейският съд забрани на верига пицарии да се нарече \"Мафия\"

Магистратите отказаха да регистрират защита на търговската марка с това име

Европейският съд забрани на верига пицарии да се нарече \
852 ~ 1 мин. четене
Съдиите от ЕС не успяха да видят забавната страна верига пицарии да се нарече "Мафия", като отхвърлиха в четвъртък иск на испанска компания да запази европейската защита на търговската марка за маркетинговия си слоган.

Общият съд на Европейския съюз в Люксембург се съгласи с жалба на италианското правителство, че е неморално да се търгува под името на "престъпна организация", чиито "дейности нарушават самите ценности, на които се основава ЕС", съобщава Ройтерс.

Решението, което може да бъде обжалвано пред Съда на Европейските общности, установи, че Службата за интелектуална собственост на ЕС правилно е приела искането на Италия през 2015 г. да анулира 10-годишна търговска марка, притежавана от франчайза "Мафия" в Мадрид - верига, предлагаща пици, паста и други италиански ястия.

Отхвърляйки аргументите на компанията за алюзия с филма "Кръстникът", съдиите постановиха, че не е правилно да се даде юридическа защита на лозунга "La mafia se sienta a la mesa" - "Мафията на масата" на испански - защото "популяризира организация, известна с изнудване, корупция и убийства".

Италия, засегната от сицилианската престъпна мрежа от десетилетия, заяви, че търговската марка "противоречи на морала". 

Решението на съда не възпрепятства фирмата да използва наименованието, но означава, че не може да разчита на защитата на търговската марка, което да попречи на други да я използват без разрешение.
Подкрепи Economic.bg