Еврото достигна 2-седмичен връх след заседанието на ЕЦБ

Златото с ново понижение

Еврото достигна 2-седмичен връх след заседанието на ЕЦБ

Еврото достигна най-високото си ниво от две седмици насам, след като от Европейската централна банка не предприеха промени по монетарната политика. От институцията оставиха основният лихвен процент без промяна и се въздържаха от коментар относно разширяването на програмата за количествени улеснения. Председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди за несигурността около напускането на Великобритания, но каза, че засега допълнителни действия не са необходими.

В резултат единната валута поскъпна спрямо долара, достигайки 1.1326. Това е най-високото ниво от 26 август насам. От въвеждането на програмата за количествени улеснения през януари 2015 до сега, евротое поевтиняло с 3%. От началото на тази година обаче единната валута е поскъпнала с 4% спрямо зелените пари.

Йената нарасна срещу американската валута, достигайки 101.60 като по този начин успя да запази покачването от 3%, реализирано през последните четири дни. Японската валута получи подкрепа от изказванията на Курода, който заяви, че от институцията може да разширят монетарните стимули този месец.

Австралийският долар отчете повишение, след като данните за вноса в Китай за август бележат ръст. Австралийската валута достигна 3- седмичен връх на 0.7716.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути удари 2- седмичен минимум, достигайки 94.465 пункта.


Ръст при доходността по щатските облигации

Доходността по 2- годишните американски облигации нарасна с 3.6 базисни пункта до 0.77%. 10- годишните дългови книжа се повишиха с 6 базисни точки до 1.599% на фона на разпродажбите, които започнаха в Европа след решението на ЕЦБ да не разширява програмата за количествени улеснения. Основният лихвен процент също бе оставен без промяна.


Златото се понижи след заседанието на Европейската централна банка

Златото загуби позиции по време на вчерашната търговия, след като от ЕЦБ оставиха основната лихва без изменение. Спот цената на благородния метал се понижи с 0.6 на сто до 1337.40 долара за тройунция. Ф ючърсите със срок на доставка през декември отстъпиха до 1341.60.

Важно ниво на съпротива за златото се явява зоната около 1352. Първата по-сериозна подкрепа пък е 1327 долара.

Платината поевтиня с 0.6 на сто до 1078.20 долара за тройунция, след като в сряда успя да достигне 2- седмичен връх. Паладият отстъпи с 0.25 на сто до 685.25, а сребротобе надолу с 0.90% до 19.58 долара за тройунция.

Петролът поскъпна до 47.60 долара за барел след  данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 3 септември запасите са намалели с 14.5 млн. барела. Предварителните прогнози на икономисти бяха за ръст от 0.6 млн. барела.


Фондовите пазари в САЩ и Европа на червено

Водещите европейски индекси записаха понижение по време на търговията вчера. Най-слабо представяне имаше DAX 30, койтоспадна с 0.72% до 10 675.29 пункта. Британският FTSE 100 успя да приключи търговията на зелена територия, отчитайки повишение от 0.18% до 6 858.70.

На Уолстрийт Dow Jones се понижи с 0.25%, а S&P 500 загуби 0,2% от стойността си. Най-големите загуби дойдоха от сектора на имотите (1-2%) и технологичният сектор (-0.9%). В същото време сектора на услугите отчете ръст от 0.4%, на здравеопазването 0.1%, а енергийния сектор нарасна с 1.7 на сто, подкрепен от скока в цената на черното злато.

При акциите, книжата на Apple се понижиха с 2.6%, след като от компанията заявиха, че няма да публикуват през първия уикенд  данни за първите продажби на iPhone 7.

Ценните книжа на Bookstore chain Barnes & Noble Inc. спаднаха с 4.1% след слаби данни за приходите на компанията.

Hewlett Packard Enterprise Co. (-3.2%) обавиха плановете си за сливането с Micro Focus International Plc (+14.7%). Стойността на сделката се очаква да бъде около 8.8 млрд. долара.

Коментари: 0