Еврото удари 11-годишно дъно

Наближаващите количествени улеснения и силните американски ДЦК потиснаха евопейската валута.

Еврото удари 11-годишно дъно
132 ~ 2 мин. четене

Единната европейска валута поевтиня днес с близо процент, достигайки 11-годишно дъно. Към 17:45 българско време  еврото се търгуваше за 1.108 долара, при 1.118 в началото на деня.

Пазарите бяха движени от наближаващите количествени улеснения на Европейската централна банка. В същото време доларът бе подкрепен от силните резултати на щатските държавни ценни книжа. „Зелената валута“ достигна най-високото си ниво, спрямо кошница от основните световни валути, от септември 2003г. насам.

Поскъпването на долара се забави в последния месец, тъй като инвеститорите забелязват по-малко катализатори, които да тласкат щатската валута нагоре, предвид несигурността около това дали Федералният резерв ще започне да вдига лихвите до средата на годината или ще изчака още. Въпреки това, днес единната валута продължи срива си на фона на смесени данни от еврозоната и САЩ.

Частните работодатели в САЩ добавят по-малко работни места от очакваното през февруари, като броят им е по-нисък и от ревизираните данни за януари. Официалните данни, показват, че броят на работните места  в частния сектор са се увеличили с 212,000. Икономисти, анкетирани от Ройтерс прогнозираха ръст от 220, 000 работни места в частния сектор.

Данните на Markit за бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната са по-слаби от очакванията, като съответният индекс се понижава през февруари до 53.7 пункта. Стойност над 50 означава ръст, но по-ниският темп показва цялостно забавяне във вътрешното търсене. Сходните са и данните  на CIPS за Великобритания, където PMI индикаторът в услугите се понижава до 56.7 пункта, спрямо 57.2 пункта през януари при предварителни очаквания за ускоряване в сектора.

 

Коментари: 0