„Убийството на Немцов е срамна трагедия“

Владимир Путин, президент на Руската федерация

„Убийството на Немцов е срамна трагедия“
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Убийството на Немцов е срамна трагедия, носеща политическа подтекст“, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от The Guardian.

Опозиционният лидер и бивш заместник министър-председател Борис Немцов бе застрелян в петък вечерта по време на разходка в близост до Червения площад. Веднага се появиха множество теории за покушението, някои от които го определяха като политическо разчистване, тъй като Немцов бе сред най-разпознаваемите и одобрявани противници на настоящия президент. Редица анализатори го посочваха като човекът от опозицията с най-голям шанс някой ден да стане държавен глава.

Кремъл категорично отхвърля каквато ѝ да е връзка с убийството, определяйки го като провокация, целяща да дискредитира Путин и обедини опонентите му.

Президентът се обърна към вътрешното министерство, подчертавайки, че „на престъпленията с особен обществен интерес, включително тези с политически оттенък трябва да се обърне възможно най-сериозно внимание. Русия трябва да се освободи от срама и трагедиите, през които преминава напоследък“.

Все още няма арестувани за престъплението, но рано тази сутрин, директорът на руската федерална служба за сигурност обяви, че има няколко заподозрени, но не даде подробности. В началото някои официални лица лансираха версията, че убийството е с цел уреждане на лични и бизнес дела, но изказването на Владимир Путин вероятно показва, че тази версия е отпаднала.

Коментари: 0