Еврозоната е застрашена от „балон“ при цените на имотите

Рекордно ниските лихви през изминалата година допринасят за увеличаване на риска от спукване на имотния \"балон\"

Еврозоната е застрашена от „балон“ при цените на имотите

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Ниските лихви прогониха инвестициите в облигации и други финансови активи. А това допринесе за повишаване на цените на недвижимите имоти в много градове, особено в части от Еврозоната, където доходността по държавния дълг стана отрицателна. Това показва доклад на UBS Global Wealth Management за "балоните" при недвижимите имоти, цитиран от Bloomberg.

„Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, оглеждайки пазара на жилища в рискови зони с "балони" при имотите“, казва Матиас Холжай, водещ автор на проучването. „Регулаторните мерки за ограничаване на по-нататъшното поскъпване вече предизвикаха промени на пазара в някои от градовете с голямо прегряване“, добави той.

Мюнхен е най-уязвим, според докладa. Франкфурт и Париж са все по-застрашени от неустойчиви цени, въпреки че са сред най-скъпите градове.

За първи път от четири години имотите в Лондон не се определят като нереално скъпи. Цените в столицата падат спрямо техния пик от средата на 2016 г., като това се случва на фона на несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз и по-високите данъци върху собствеността, които ще станат факт след Brexit. По това отношение рискът за Хонконг също намалява.

„На глобално ниво икономическата несигурност повишава влиянието на ниските лихви върху търсенето на жилища в градовете“, казва Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management. „Въпреки това в някои части от Еврозоната ниските проценти все още тласкат финансовите оценки на недвижими имоти до рисково високи нива“, допълва той.

По-слабите перспективи пред икономиката охладиха настроенията на купувачите на пазара на имоти в Хонконг, въпреки че бившата британска колония остава изложена на риск от имотен балон. Докладът не съдържа данни за третото тримесечие и не отразява ефектите от последните политически сътресения там.

"Отскоро в града се наблюдава забавяне както при продажбите на имоти, така и при повишаването на цените", заяви изпълнителният директор на паричната служба на Хонконг Норман Чан на брифинг в понеделник, съобщи Bloomberg.

В САЩ няма градове с повишаващ се риск от прегряване на цените за първи път от 2011 г. насам. Регулаторните промени и недостъпните цените доведоха до изоставане при покачването на стойността на жилищата в Ню Йорк спрямо останалата част от страната. Високите цени, търговското напрежение и намаляващото външно търсене също ограничиха растежа на цените в Сан Франциско и Лос Анджелис. Бостън все още не е засегнат от тази тенденция.

В Торонто, където увеличаващото се население се състезава за ограничен брой жилища, се увеличава рискът от балон при имотите, като в доклада UBS минава от трето на второ място.
Коментари: 0