Еврозоната навлезе в дефлация за първи път от четири години

И това би следвало да задейства аларми в ЕЦБ

Еврозоната навлезе в дефлация за първи път от четири години

Снимка: Pexels

Потребителските цени в еврозоната падат през август, което се случва за първи път от май 2016 г., подкрепяйки Европейската централна банка в желанието ѝ да инжектира още по-големи парични стимули, оправдавайки ги с необходимостта да ускори инфлацията, пише Reuters.

Експресните данни на европейската статистическа служба Евростат за изминалия месец показват, че стоките и услугите в 19-те страни, споделящи еврото, са поевтинели средно с 0.2% на годишна база. Това е далеч от очакванията на икономистите за повишение на цените с 0.2% и доста под инфлацията през юли - 0.4%.

Разглеждайки основните компоненти на кошницата от стоки и услуги, следена от Евростат, се вижда, че през август храните, алкохолът и тютюнът са поскъпнали най-много  – с 1.7% в сравнение с 2% през юли, последвани от услугите – с 0.7% в сравнение с 0.9% предходния месец.

Част от спада в цените се дължи на намаленията по време на летните разпродажби, но най-новите числа вероятно бият тревога за Европейската централна банка, която се опитва да смекчи икономически шок, предизвикан от коронавируса, пише Bloomberg.

Миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че следващата стъпка след борбата с шока е стимулирането на инфлацията и че политиците са готови да направят повече, ако е необходимо. Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел обаче посочи в интервю, публикувано в понеделник, че днешните данни не предполагат необходимост от по-нататъшни действия сега.

В отделно съобщение Евростат показа, че европейските фабрики отново съкращават работни места през август и намаляват запасите от суровини и полуфабрикати, вместо да правят нови поръчки. Бизнесът все още се движи от вътрешното търсене, като поръчките за износ се увеличават умерено, се казва в доклад на института IHS Markit.

На пръв поглед числата изглеждат по-обнадеждаващи. Индексът на мениджърите за закупуване на IHS Markit показва ръст за втори месец, като производството се разширява с най-бързите темпове от повече от две години и повишаването на доверието.

Остава обаче голяма несигурността, че ръстът на случаите с коронавирус в много части на региона ще доведат до нови ограничения. Именно това в момента пречи на бизнеса да увеличи разходите и инвестициите си. Високочестотните индикатори, проследявани от Bloomberg Economics, предполагат, че темпът на възстановяване вече се забавя.

Коронакризата и поевтиняването на някои стоки и услуги отдалечава ЕЦБ от целта да установи инфлация в размер на около 2%, която според икономистите се смята за най-здравословна и стимулираща растеж.

Коментари: 0