„Фабриката на света“ все още е силно зависима от САЩ

Поне 30 години са нужни на Китай, за да се превърне във велика производствена сила

„Фабриката на света“ все още е силно зависима от САЩ

Снимка: Unsplash

1112 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

На Китай й трябват поне 30 години, за да се превърне във велика производствена сила. Много наблюдатели вече виждат страната като „международна фабрика“, предвид това че над една трета от световното производство идва от там – от автомобили до смартфони. Но китайските лидери са загрижени от голямата зависимост от САЩ по отношение високотехнологични продукти като полупроводници, пише BBC.

Възможностите пред страната не са достатъчни. Основните технологии са в чужди ръце и Китай рискува да бъде хванат в капан“, предупреди Мяо Уей, бивш министър на промишлеността и информационните технологии в продължение на десетилетие.

Сега той е член на Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC), най-висшият консултативен орган на правителството. Въпреки че Китай все още произвежда значително количество потребителски и промишлени продукти, този тип продукция като дял от икономиката на страната е намаляла. За миналата година производството е малко над една четвърт от брутния вътрешен продукт, което е най-ниското му ниво от 2012 г. насам.

Съотношението на произведената продукция към БВП намалява твърде бързо. Преработващата промишленост на Китай постигна големи постижения през последните години, но въпреки че страната е голяма, тя не е силна и е всеобхватна“, каза Мяо Уей.

Технологични битки

Китай също така представи своя проект на икономически план за следващите пет години. Страната иска да ускори развитието на модерни технологии – от чипове до изкуствен интелект. Инициативите следват многократните блокирания на достъпа на Китай до американските технологии при администрацията на предишния президент Доналд Тръмп. Редица китайски компании, сред които и Huawei, нямат право да купуват от САЩ важни компоненти.

Поради тази причина създаването на собствени чипове от световна класа се превърна в основен приоритет за китайските лидери. Петгодишният план е насочен към седем стратегически области, считани за съществени за националната сигурност, сред които изкуствен интелект, квантови изчисления, неврология и космическа дейност.

Планът потвърждава желанието на Китай да увеличи конкурентоспособността в областта на разработването на самолети, роботиката и новите електрически превозни средства.

Коментари: 0