Финансовият министър обмисля да преотстъпи 2% от данъка на общините

Премиерът Стефан Янев се ядоса на въпрос за евентуални проблеми в ОП „Региони в растеж“

Финансовият министър обмисля да преотстъпи 2% от данъка на общините

Снимка: БТА

1800 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Финансовото министерство и общините ще започнат разговори за възможността от следващата година местните власти да получат 2 пр. пункта от подоходния данък, който в момента е 10%. Това е тема, която се обсъжда отдавна в България, като така бюджетите на общините ще бъдат частично децентрализирани.

Но идеята не се харесваше на бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов и не можеше да си проправи път. Той по-скоро поддържаше идеята местните власти да имат право да въведат допълнителен подоходен данък от 2% за своите граждани, като общата ставка (+ националната) да стане 12%.

Според последния анализ по темата на Института за пазарна икономика (ИПИ) това би осигурило на общините около 850 млн. лв. Този ресурс ще позволи на местните власти да разполагат с повече свой ресурс и да намалят зависимостта си от централното правителство. Също така отчислението ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори и да се създават работни места, които пък да носят повече данъчни приходи за общината.

Децентрализацията е въпрос, който ни вълнува от години. Най-важното е, че ще получим и справките, които сме поискали от тях“, коментира председателят на обединението на общините и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов след среща с премиера Стефан Янев и финансовия министър Валери Белчев.

Той посочи още, че от следващата седмица ще започне да се обсъжда Бюджет 2022 за общините, като има

много промени, които българските общини са заявили като приоритети“.

Той изтъкна като една от тях проблема с тока, който вдига разходите и на детските градини и ясли, училищата – „всичко това, което е свързано със социални услуги и се управлява от общините“.

Проблеми с ОП „Региони в растеж“

На срещата между общините и представители на правителството е обсъдена и оперативната програма „Региони в растеж“, общинските проекти и възможностите за тяхното по-бързо и качествено изпълнение.

На въпрос на "Медиапул" за проблем с програмата „Региони в растеж“, премиерът Стефан Янев отсече, че „детайлите ще станат ясни на по-късен етап, тъй като в програмата има над 4000 проекта“ и сложи край на брифинга, без да даде възможност за повече въпроси.

Припомняме, че в началото на май, малко след встъпването си в длъжност, вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов съобщи за проблем с усвояването на средствата по две европрограми. Тогава той не пожела да посочи кои са те.

Зимата няма да изненада общините

Белчев и Панов посочиха, че от следващия месец общините ще започнат регулярно да получават средства за зимно почистване. Те очакват около 10 млн. лв. в рамките на тази година и малко под 40 млн. лв. през януари.

За покриване на щетите от COVID пандемията за общините са заделени 100 млн. лв., като в момента започва разработване на методика за допустимост по схемата. Тези средства могат да се изразходват до края на следващата година.

Подкрепи Economic.bg