2% подоходен данък ще осигури на общините 850 млн. лв.

Кметовете също подкрепят реформата за финансова децентрализация, защото сега са „просто пощенски кутии“

2% подоходен данък ще осигури на общините 850 млн. лв.

Снимка: Красимир Свраков

2927 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ако бъде направена реформа за финансова децентрализация и 2% от данъка върху доходите на физическите лица бъдат пренасочени към общините, в бюджетите на местните власти ще влизат 850 млн. лв. годишно. Това каза днес Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти в Албена. В момента и 10-те процента влизат внационалния бюджет, а общините разчитат основно на местни данъци и такси и на държавния трансфер.

Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите", каза Ганев, цитиран от БТА.

Също така допълнителният финансов ресурс ще помогне на кметовете да работят по-добре за съгражданите си и да реализират различни политики на местно ниво.

Той цитира мотивите на критиците на тази идея, според които промяната ще облагодетелства големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Но според икономиста този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми.

За да се избегнат различията, би могло да се мисли в посока по-силните общини да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните", каза Ганев.

По думите му такава стъпка би задоволила всички. Според експерта вариантът с въвеждане на нови данъци, например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.

"През последните 30 години винаги се говори как финансовата децентрализация ще бъде приоритет на централната власт, само че тя все още не е узряла да предостави автономност на общините", коментира по време на дискусията кметът на Плевен Георг Спартански.

Той приветства идеята два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочвани, като посочи, че при такава реформа Плевен би получавал около 11.5 милиона лева годишно.

Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия.

Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", каза Спартански.

Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори, посочи кметът на Плевен. И обобщи, че е редно държавата да контролира разходването на средствата, но кметовете трябва да имат комфорта да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната ни независима местна власт.

Подкрепи Economic.bg