Фирмите по българо-сръбската граница с достъп до €38.1 млн.

Бенефициентите ще могат да използват средствата за обучения, модернизация и дигитализация

Фирмите по българо-сръбската граница с достъп до €38.1 млн.

Снимка: Сайт на програмата

1048 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Малките и средни фирми, работещи в регионите по границата между България и Сърбия, ще могат да кандидатстват по съвместни проекти за общо 38.1 млн. евро. Средствата са по новата Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2021-2027 г. Те трябва да помогнат на бенефициентите да модернизират технологичния процес, да оптимизират производството, да ускорят дигитализацията, обученията на служителите и намирането на нови пазари.

Допустими региони по Програмата са областите от ниво NUTS III или други еквивалентни области, разположени по границата на двете партниращи страни. В България те включват Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил, а в Сърбия – Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) посочват, че значителни средства ще бъдат осигурени за изпълнението на мерки за справяне с природни бедствия в трансграничния регион. Те ще включват както изработването на план за действие в случаите на трансгранично бедствие, така и обучения и тренировки на отговорните служби, доброволци и населението в България и Сърбия.

По текущият програмен период на програмата са финансирани 105 проекта на стойност повече от 37.4 млн. евро, от които успешно приключили са 79. Към момента разплатените средства към бенефициенти възлизат на над 23.7 млн. евро, или 70%.Подкрепи Economic.bg