Франция и Нидерландия скачат срещу монопола на технологичните гиганти

Страните членки искат ЕС да създаде регулаторен орган, който да следи икономическия отпечатък на големите играчи върху европейския пазар

 Франция и Нидерландия скачат срещу монопола на технологичните гиганти

Снимка: Pexels

676 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Франция и Нидерландия призоват за създаването на орган в Европейския съюз, който да регулира големите технологични компании като Google и Facebook. Ходът засилва натиска върху еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която вече работи по създаването на новия Закон за дигиталните услуги, пише Reuters.

В съвместно изявление държавният секретар на Франция по въпросите на цифровите технологии Седрик О и нидерландският му колега Мона Кaйзер посочват, че регулаторът ще може да пречи на платформите на технологичните компании да блокират достъпа до своите услуги, „освен ако няма обективна обосновка“. Идеята е да се атакува монополното им положение.

„Тези платформи могат да възпрепятстват навлизането на нови компании и да ограничат свободата на избор за потребителите и предприемачите“, твърди Кайзер, държавен секретар на Нидерландия по икономическите въпроси и политиките за климата.

„Общата ни амбиция е да създадем рамка за справяне с икономическия отпечатък на такива играчи върху европейската икономика“, коментира Седрик О, който се занимава с цифровия преход и електронните комуникации във френското правителство. Европейската комисия заема твърда позиция срещу американските технологични гиганти, водена отчасти чрез антитръстови дела. Те обаче доведоха до решения, които не успяха да засилят конкуренцията, отчасти заради протакането на процеса с по няколко години.

Според проекторегламента играчи като Google и Amazon, в чиито платформи други компании правят бизнес, няма да могат да използват генерираните междувременно данни, за да таргетират потребителите, освен ако не ги споделят с конкурентите. Властта на тези дигитални портали беше дискутирана в четвъртък по време на среща на министрите на Европейския съюз, отговарящи за дигиталните въпроси и телекомуникациите. Срещата беше организирана от Германия.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, който председателстваше срещата, заяви, че колегите му ще обсъдят и предложените правила за изкуствения интелект и декларацията в подкрепа на Европейската федерация за облачни услуги. Последната ще развива проекти като френско-германската инициатива Gaia-X, която има за цел да намали зависимостта на Европа от доминиращите американски компании за изчислителни облаци.Подкрепи Economic.bg