Френският премиер: Трябва да се подготвим за нови атентати

Дълго ще живеем с тази заплаха, заяви Мануел Валс

Френският премиер: Трябва да се подготвим за нови атентати

Франция трябва да е готова за нови атентати. Те могат да бъдат извършени и в други европейски страни в близките дни и седмици. Това заяви френският премиер Мануел Валс в интервю за радио Ер Те Ел, предаде Франс прес.

По думите му френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото. „Ние знаем, че има операции, които се подготвяха и такива, кито все още се подготвят, не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни“, коментира Валс, цитиран от „Ройтерс“.

Той обясни, че френската полиция е извършила над 150 обиска на домове на предполагаеми ислямисти в цяла Франция, след петъчните атентати в Париж. В Лион са били намерени няколко оръжия, сред които гранатомет, автомат „Калшников“, няколко пистолета и бронежилетки.

„Ние дълго ще живеем с тази заплаха, трябва да се подготвим за това“, смята премиерът на Франция. Според него атентатите в Париж са били организирани, обмислени и планирани от територията на Сирия.

Валс подчера още, че епицентърът на борбата срещу „Ислямска държава“ не е в Сирия, а предимно в Ирак.

До момента жертвите в атентата в Париж са 129, 352-ма души са ранени, а 99 са в критично състояние. Разследващите органи във Франция разкриха трима от атентаторите - 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефа, чийто брат и баща бяха задържани, сирийският гражданин мигрант Ахмед Алмохамед и Абдулакбак Б., чието имебе разкрито от френския вестник „Фигаро“.

Коментари: 0