FT: ЕС заплашва САЩ с ответни мита върху стоки за $300 млрд.

Сумата е еквивалентна на стойността на автомобилния внос в Америка за миналата година

FT: ЕС заплашва САЩ с ответни мита върху стоки за $300 млрд.

Снимка: Pixabay

1404 ~ 3 мин. четене
Заплахата на Доналд Тръмп, че ще удари вноса на автомобили от Европа с наказателни мита, може да предизвика глобални ответни мерки, обхващащи американски продукти на стойност 300 млрд. долара. Предупреждението на Европейската комисия е изразено писмено до американското министерство на търговията, пише "Файненшъл таймс", като твърди, че техният репортер лично е видял документа.

В неделя Тръмп заяви, че ЕС е "толкова лош", колкото и Китай, по отношение на търговията със САЩ. В интервю за Fox News президентът отхвърли мнението, че атаките му срещу ЕС са контрапродуктивни и че вместо това той трябва да укрепи отношенията с европейските страни, за да се справят заедно по въпроса с търговията с Китай.

"Европейският съюз е вероятно толкова лош, колкото Китай, само че е по-малък. Ужасно е това, което те правят", каза Тръмп, цитирайки" ситуацията с колите".

Брюксел съобщи, че американското разследване дали производството и вноса на чуждестранни автомобили и части представляват риск за националната сигурност, може да хвърли световната икономика в тотална търговска война, влошавайки заетостта в автомобилния сектор на САЩ, който наброява повече от 4 млн. работни места.

В документа се изразява огорчение от страна на ЕС заради конфронтационната търговска политика на Тръмп, която вече е предизвикала напрежение по отношение на стоманата и алуминия, и че нов ход "може да доведе до още едно незачитане на международното право" от страна на САЩ. Заявява се, че налагането на мита за автомобили няма да бъде прието от международната общност и ще "разруши още повече репутацията" на САЩ.

Тръмп написа по-рано в профила си в Twitter, че европейските автомобилни производители са изправени пред наказателни мита, ако бариерите пред американския износ "не бъдат разбити скоро".

В петък General Motors стана поредният производител на автомобили, който се обяви срещу предлаганите от Тръмп мита за колите, заявявайки, че това ще повиши цените на автомобилите си с хиляди долари, ще подкопае конкурентоспособността и ще доведе до загуба на работни места в САЩ.

BMW, германският автомобилен производител, който изнася 70% от автомобилите от най-големия си завод в Южна Каролина, САЩ, също предупреди, че може да намали инвестициите и работните места, ако тарифите бъдат наложени.

Миналата седмица световните автомобилни компании предупредиха, че налагането на тарифи върху вноса на автомобили ще повиши цените на вносните коли с до 6000 долара на кола и ще увеличи цените на местните автомобили.

Служители на ЕС подчертаха, че все още не е взето решение какъв ще бъде отговорът на евентуални повишени мита. Документът обаче предупреждава, че ЕС и други големи икономики "вероятно" ще приложат контрамерки спрямо "значителен обем търговия" - на стойност до 294 млрд. долара - което представлява 19% от износа на стоки от САЩ през 2017 г. Мерките могат да се приложат "в различни сектори на американската икономика", се казва в документа.

Числото 300 млрд. щатски долара, идентифицирано от ЕС, е приблизително еквивалентът на стойността на вноса в САЩ на автомобили и части, който миналата година достига 330 млрд. долара.

Търговското министерство на САЩ съобщи през май, че започва разследване по Раздел 232 за пътнически автомобили и автомобилни части, за да установи дали вносът пречи на американската индустрия до такава степен, че заплашва "вътрешната икономика" на страната, включително развитието на "върхови технологии" и запазване на квалифицирана работна сила. Длъжностни лица посочиха, че САЩ обмислят въвеждането на 25% тарифи, въпреки че в постовете си в социалните мрежи Тръмп споменава 20%.
Подкрепи Economic.bg