Тръмп иска едноличен контрол върху щатските мита

Администрацията на американския президент подготвя законопроект, даващ му право да заобикаля Конгреса

Тръмп иска едноличен контрол върху щатските мита
288 ~ 2 мин. четене
Администрацията на Доналд Тръмп подготвя законопроект, който би позволил на президента да взима еднолични решения, с които да заобикаля правилата на Световната търговска организация (СТО), пише Business Insider, като се позовава на документи, изтекли в сайта Axios.com.

Проектозаконът, наречен „Закон на САЩ за справедливи и реципрочни митнически тарифи“, би позволил на Тръмп едностранно да повиши тарифите, без да му се налага да иска одобрение от Конгреса.

СТО поддържа система, базирана на правила, предназначени да разрешават международни търговски спорове, да сложат край на нелоялните търговски практики и да отстраняват потенциалните търговски войни.

Според Тръмп обаче чужди държави използват организацията, за да „прецакат“ Съединените щати. Ако САЩ напуснат СТО, това би подкопало цялата система от търговски правила, договорени от международната общност.

Източник, запознат с проектозакона на администрацията на Тръмп, е казал пред Axios, че президентът „е луд“. „Този законопроект би означавал да се отдалечим от СТО и от нашите ангажименти там, без да ги уведомим за оттеглянето си“, е казал източникът. „Това не е приложимо при международна търговия и напълно ще ни изведе от пакета от международни правила за търговия“, е казал още той.

Според Axios Тръмп е бил информиран за работата по проектозакона в края на май, а повечето служители, които са го писали, вярват, че законопроектът е „несъстоятелен“, няма да получи подкрепа в Конгреса и по същество е „мъртвороден“.

Говорителят на Белия дом Линдзи Уотърс е коментирала пред Axios, че Тръмп е поискал от администрацията си да излезе с варианти, които да убедят другите държави да намалят митническите тарифи за американски стоки. „Не е тайна, че президентът изпитва неудовлетвореност от несправедливия дисбаланс или тарифите, които поставят САЩ в неблагоприятно положение“, е казала тя.

Тръмп от известно време се занимава с идеята да изтегли САЩ от СТО напълно, макар че няма как да го направи без одобрението на Конгреса.
Подкрепи Economic.bg