Fujifilm поглъща Xerox в сделка за 6,1 млрд. долара

Двете компании обявиха съкращение на 10 000 работни места в съвместното си прядприятие

Fujifilm поглъща Xerox в сделка за 6,1 млрд. долара
832 ~ 2 мин. четене
Японската Fujifilm планира да погълне изцяло Xerox в сделка за 6,1 милиарда долара, като слее американската компания в съществуващото им съвместно предприятие Fuji Xerox, за да спечели от мащаба и да намали разходите си, в условията на намаляващо търсене на техника и услуги за офис печат.

Придобиването, обявено в сряда, идва в момент, когато Xerox е подложена на натиск за намиране на нови източници на растеж. Fujifilm също се опитва да оптимизира своя бизнес с копирни машини с по-голям акцент върху услугите и решенията за документи.

Консолидирането на научноизследователската и развойна дейност, обществените поръчки и други операции ще позволят на Fuji Xerox да реализира до 2022 г. най-малко 1,7 млрд. долара икономии на общите разходи, съобщиха двете компании, цитирани от CNBC.

Fujifilm вече притежава 75% от Fuji Xerox, съвместно предприятие, което съществува от повече от 50 години и продава фотокопирни продукти и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион.

Двете компании заявиха, че Fuji Xerox ще изкупи обратно  дела на Fujifilm за около 6,1 млрд. долара, използвайки банков дълг. Fujifilm ще използва тези приходи за закупуване на 50,1% от новите акции на Xerox. Плановете са сделката да приключи около юли-август.

Обединената компания ще запази името на Fuji Xerox и ще стане дъщерно дружество на Fujifilm, с двойно централно управление - в САЩ и Япония, и акции, търгувани на борсата в Ню Йорк. Предприеятието ще бъде водено от главния изпълнителен директор на Xerox Джеф Джейкъбсън, а изпълнителният директор на Fujifilm Шигетака Комори ще изпълнява функциите на председател.

Междувременно двете компании ще освободят 10 000 работници от съвместното си предприятие в Азия, съобщи по-рано CNN. Ще бъдат засегнати работни места предимно в Япония.
Коментари: 0