5G може да е по-щадящо за батерията от 4G

Други елементи в телефона, като подсветката например, имат много по-голямо влияние върху живота на батерията, отколкото клетъчния чип

5G може да е по-щадящо за батерията от 4G

Снимка: Pixabay

5G устройствата могат да осигурят по-голяма енергийна ефективност от сегашните 4G модели, сочи ново проучване на Signals Research Group (SRG), пише Venture Beat. 

Експертите от SRG са провели тестове в Минеаполис, Минесота, където Verizon вече има какт 4G, така и 5G мрежи. Устройството, което те са ползвали, е Samsung Galaxy S10 5G, по-специално американския модел, съдържащ компонентите Qualcomm Snapdragon 855 и модема X50, с каквито разполагат и други ранни 5G устройства.

Тестовете на батерията са извършени при скорости на връзката от 5Mbps, 30Mbps и „максимално възможните“ битрейтове, като междувременно се е превключвало между 5G и 4G мрежи. 

Като цяло резултатите за 5G устройствата са се оказали положителни. При максимални възможни битрейтове, които в милиметровата вълна на 5G мрежата на Verizon са в диапазона до 1Gbps, 5G може да бъде „значително по-енергоефективен от LTE“, показва анализът. Това продължи да важи и при „относително скромните 5G“ скорости, сравнение с по-бързите LTE. 

Нещата обаче се обръщат, когато мрежата е ограничена до по-ниски битрейтове, където 4G се оказва по-енергоефективен от 5G. Причината се крие в това, че 5G използва повече енергия, когато е включен, и трябва да се задържи по-дълго, за да предава същото количество данни. 

С други думи, ранните 5G чипове са в състояние да предават огромни количества данни (например много голям по обем файл) с много по-голяма енергийна ефективност спрямо типичните 4G алтернативи, но нещата се влошават, когато са принудени да обработват данни (да речем, типични уеб страници с тонове малки файлове) със скорости, подобни на 4G. 

За сегашните 5G устройства е характерно това, че могат да се свързват едновременно към 4G и 5G мрежи. Ролята на софтуера е да им позволи да направят по-добър избор в коя да предават своите данни.

От анализа на SRG става ясно, че други елементи в телефона, като подсветката например, имат много по-голямо влияние върху живота на батерията, отколкото клетъчния чип.  А 5G – заради високите скорости на пренос, на практика им позволява да намалят времето на използване на светещия екран. Резултатите показват, че 5G устройства с 4,400 mAh батерия спокойно може да издържат цял нормален работен ден с едно зареждане, освен ако потребителят не ги експлоатира агресивно. 

Коментари: 0