Две години ще са нужни на германската икономика да компенсира кризата

Прогнозата е на Бундесбанк

Две години ще са нужни на германската икономика да компенсира кризата

Снимка: Bundesbank

700 ~ 1 мин. четене
Икономиката на Германия ще се свие значително тази година и ще са необходими две години, за да компенсира загубеното в кризата, заяви централната банка в петък, присъединявайки се към редица прогнози за бавно възстановяване от предизвиканата от коронавируса рецесия, предава Reuters.

Най-голямата икономика в еврозоната ще се свие със 7.1% през 2020 г. въз основа на коригирани календарни данни и с 6.8% според некоригирани данни, заяви Бундесбанк в своите двугодишни прогнози, дни след като правителството прие пакет от стимули на стойност 130 млрд. евро.

Прогнозите на Бундесбанк сега са в голяма степен в съответствие с перспективите, предоставени от правителството и неговия Съвет на икономическите експерти, които прогнозираха спад в обхвата от 6% до 7%.

Голяма част от германската икономика беше затворена с месеци на фона на пандемията и ограниченията се премахват бавно.

За 2021 г. коригираният растеж се очаква да е 3.2%, а през 2022 г. – 3.8%, добави Бундесбанк.

„Публичните финанси дават значителен принос за стабилизирането“, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. „Новият стимул е подходящ в настоящата ситуация и имам положителна оценка относно програмата за икономическо стимулиране на правителството.“

Данните на Бундесбанк идват ден, след като Европейската централна банка понижи прогнозите си за еврозоната, прогнозирайки спад на БВП от 8.7% през 2020 г. като основен сценарий и 12.6% спад в своя „тежък“ сценарий.
Подкрепи Economic.bg