Очакваното поскъпване на биткойн засега остава мираж

Предишните две разполовявания на токена доведоха до исторически скокове, но сега няма признаци историята да се повтори

Очакваното поскъпване на биткойн засега остава мираж

Снимка: Pixabay

1192 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Инвеститорите ще трябва да чакат с месеци, а може би дори години преди биткойн да предприеме първото си значително нарастване след „разполовяването“ му на 12 май. Оттогава  криптовалутата се търгува в тесни диапазони, пише Reuters.

Някои анализатори очакват токенът да отскочи от сегашните си нива. Предишните две намаления на наградата за изкопан блок доведоха до спад на предлагането и беше отчетен ръст на цената, но днес няма предпоставки за сериозно покачване. Виртуалната валута е нараснала с 11% след корекцията, но дните на спад превъзхождат тези на ръст. Според анализаторите техническият импулс като цяло е отрицателен. За сравнение токенът е нарасна с над 40% в периода 1 януари-10 май. Към 10:01 българско време биткойн се търгуваше за 9 805 долара. 

Криптовалутата проби границата от 10 000 долара два пъти след последната си корекция, но промени треакторията си заради пазарните настроения. „Биткойн среща ту бичи, ту мечи пазари“, коментира Никола Пелеканос, ръководител на търговията в NEM Ventures. „Статистиките показват, че криптовалутата върви надолу, защото се очакват по-нататъшни къси продажби“, добави експертът.

Исторически скокове

Първото „разполовяване“ на биткойн беше през ноември 2012 г. То катализира оживление и стойността на валутата нарасна от 10 до 1 160 долара за 12 месеца. Второто намаляване на наградите през юли 2016 г. доведе до скок с над 300% и повиши цената на токена от 650 на 2800 долара в рамките на една година.

„На инвеститорите ще отнеме шест до 12 месеца, за да успеят да извлекат печалби след корекцията“, коментира Леннард Нео, ръководител на научните изследвания в Stack Funds. „В действителност установяването на новото пазарно равновесие въз основа на общото търсене и предлагане се забави значително“, добави експертът. Печалбите на миньорите се свиха, защото наградите от блоковете намаляха с 50%, а това увеличи времето, което те прекарват в копаене. Този простичък факт е достатъчен на Нео, за да очаква поскъпване до една година.

От април инвестиционният фонд за биткойн на Grayscale се е увеличил от 2 до 3.5 млрд. долара. „Инерцията е голяма и има много причини да инвестирате в цифрови валути на фона на несигурност, пандемия, политическо напрежение и огромните икономически стимула, целящи да подкрепят световната икономика“, заяви Майкъл Зоненшейн, управляващ директор на Grayscale.

Джеймс Уо, председател на Digital Finance Group, фонд за криптовалута и блокчейн на стойност 500 млн. долара, описва токена като цифрово злато. „Биткойнът има голям потенциал за растеж“, коментира експертът. „Златото има осем трилиона долара, докато биткойн има по-малко от 200 млрд. долара. Просто се нуждае от повече време, също както и хората, защото те не го разбират напълно“, добави Уо.

Подкрепи Economic.bg