ОПЕК+ ще преговаря утре за бъдещето на петрола

Ако някои държави в споразумението не изпълняват задълженията си, сделката може да се разпадне

ОПЕК+ ще преговаря утре за бъдещето на петрола
828 ~ 2 мин. четене

Дългоочакваната среща на ОПЕК+ за бъдещия добив на петрол ще се проведе утре, 6 юни. Това е потвърдил представител на руското министерство на енергетиката пред „Интерфакс“. По-рано Bloomberg съобщи, че преговорите може да се проведат този уикенд.

„Да, потвърждаваме“, каза руският представител.

Според „РИА Новости“, на 6 юни се планира провеждането на две срещи. Първо, срещата на ОПЕК ще се проведе във Виена в 14:00 ч., а срещата на ОПЕК+ в 16:00. Източникът обаче отбеляза, че датата все още е неофициална. Въпреки това подготовката за преговорите вече е започнала.

Припомняме, че през април, за да се стабилизира ситуацията на пазара, страните членки на ОПЕК+ се договориха за рекордно намаляване на производството на петрол. Те се съгласиха да намалят производството до 9.7 милиона барела на ден. Източници на Bloomberg съобщиха, че срещата на ОПЕК+ през юни е под въпрос поради нарушение на квотите.

Русия и Саудитска Арабия се договориха да удължат ограниченията за производството на петрол, приложими през май-юни до юли и след това да видят как ще се развие ситуацията, но ако други страни, участващи в споразумението, не изпълнят задълженията си, сделката може да се разпадне, отбеляза източник на „Интерфакс“ в една от делегациите.

Според него сега се повдига въпросът, че всички държави трябва да изпълняват твърдо ангажиментите си и ако не го направят, ще ги компенсират през следващия месец.

"Ако една страна започне да мами с квоти или да не се съобразява, след това ще го направи друга, след това трета и споразумението ще се разпадне", каза той. "Единственият начин е да се изпълни, алтернативата е връщане към ситуацията през април, нестабилност на пазара", каза източникът пред изданието.

Според източници на Bloomberg, след почти седмица спорове лидерите на ОПЕК+ Русия и Саудитска Арабия постигнаха предварителни споразумения с Ирак относно ангажимента си към сделката. Според агенцията и двете страни настояват Ирак да намали производството не по-малко от квотата си и дори да компенсира неспазването на задължения за предходни периоди.

Подкрепи Economic.bg