Гърците вече могат да теглят по 840 евро от банките

Властите се надяват да привлекат нови депозити

Гърците вече могат да теглят по 840 евро от банките

Гърците вече могат да теглят по 840 евро от банките, след като централната банка на страната разхлаби капиталовите ограничения, наложени преди година. Досега тази сума бе 420 евро на седмица. 

Разрешението е сумата да се тегли на две седмици. Това не е увеличаване на тавана, а възможност за теглене на пари, което да става наведнъж в рамките на тази сума, обясняват от гръцкото финансово министерство. 

Властите в Атина се надяват, че вложителите ще върнат част от парите, теглени панически от тях заради кризата, съобщи изданието Нюз.ин. 

Ограниченията за теглене бяха въведени през юни миналата година, за да се спре масовото теглене на пари от гръцките банки, докато правителството преговаряше с международните кредитори.

Вдигането на ограниченията се оценява като тест за доверието към лявото правителство в Гърция, тъй като ще се види дали гърците се чувстват достатъчно сигурни, за да държат парите си в банки в страната, а също има и за цел да подпомогне и дребния бизнес.

По данни на централната банка около 45 млрд. евро са излезли от банковата система през първата половина на 2015 година. Близо 15 млрд. евро от тази сума са прехвърлени в сметки в чужбина, а други 15 млрд. евро са изразходвани за плащане на данъци и покриване на разходи на домакинствата.

Коментари: 0