7 любопитни факта за преврата в Турция

Повечето от тях са свързани с Фетуллах Гюлен и неговата организация

7 любопитни факта за преврата в Турция

През последните почти 2 седмици неуспешният опит за преврат в Турция бе в центъра на медийното внимание. Бяха тиражирани разнообразни версии за причините, организаторите и обстоятелствата, а редица публични фигури изказаха мнението си за случилото се.

Сред целия информационен поток се появиха и някои любопитни факти, които вероятно са убегнали от вниманието на аудиторията. Те бяха подбрани от колегите от турските медии.

Първият факт е внушителното увеличаване на търсенето в интернет на отговор на въпроса „Как да спрем танк?“ веднага след преврата. Това показват данни на Google Trend. В интернет са били подготвени анимации, обясняващи какво може да се направи по въпроса. Според турските медии търговец на кебап дори успял да направи това, като напъхал дреха в ауспуха на танка.

Друга любопитна подробност е, че метежници разпитвали местни граждани на улицата за хотела на турския президент Реджеп Ердоган в Мармарис. Само си представете как се натъквате на група военни, които учтиво ви питат „Извинете, къде е хотел Гранд Язъджъ?“, пише „Хюриет дейли нюз“.

Идеята на ексцентричния кмет на Анкара Мелих Гьокчек, че Фетуллах Гюлен може да покорява хората чрез джинове също е сред изредените от изданието любопитни детайли на преврата.

Друг малко известен факт е, че Гюлен е служил като радист в армията по времето на Талят Айдемир, полковник, опитал да извърши 2 преврата през 60-те години.

Интересна подробност е, че жертви на изфабрикувания заговор за преврат операция „Чук“ са се опълчили срещу сегашния, този път действителен опит за преврат. Един генерал и двама полковници, които след съдебен процес, проведен от гюленистки съдии и прокурори, прекарали 3 години зад решетките заради измисления заговор, са се изправили срещу пучистите на 15 юли, писа в. „Поста“.

Мистериозните доларови банкноти, за които съобщават турските медии, също са сред удивителните сведения, изброени от вестника. Според информациите те служели за комуникация и идентификация на членовете на мрежата на Гюлен чрез букви в серийния номер на банкнотите.

Така например еднодоларова банкнота с "F" имали офицерите гюленисти в армията, докато членовете на общността, поставени по-ниско в йерархията на въоръжените сили, както и бизнесмените имали банкноти с буква "J" и "C".

Според проправителствения в. „Заман“ Гюлен раздавал банкнотите като един вид амулет, понеже на доларовата банкнота са изобразени масонски символи и фигури на илюминатите като Окото на провидението.

Информацията на турски медии, че къщата в родния град на Гюлен, където той е отраснал, ще бъде превърната в обществена тоалетна, също е сред изброените от вестника факти.

Коментари: 0