ЕС назначи нов посланик в Турция

Той има 30-годишен опит на различни дипломатически постове

ЕС назначи нов посланик в Турция
236 ~ 1 мин. четене

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини назначи Кристиан Бергер за нов посланик на ЕС в Турция във връзка с оставката на предишния Хансйорг Хабер. Това се посочва в изявление на външнополитическата служба на ЕС, след телефонен разговор между Могерини и турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Върховният представител информира министъра, че е решила да назначи нов ръководител на делегацията на ЕС в Турция."

В изявлението се казва, че "Бергер в момента заема поста директор във външнополитическата служба на ЕС в Близкия Изток и Северна Африка и има 30-годишен опит на различни дипломатически постове в различни международни организации, включително институциите на ЕС от 1997 г. насам".

В средата на юни, посланикът на ЕС за Турция, Хансйорг Хабер подаде оставка. Тогава на въпросите на журналистите относно причините за оставката на Хабер ЕС не отговори. Той бе назначен за посланик на ЕС в Турция през 2015 г. Преди това Хабер критикува Анкара по темата за миграционното споразумение между ЕС и Турция, поради което е привикан в Министерството на външните работи за обяснения.

Подкрепи Economic.bg