Гърция е против нови санкции срещу Русия

Страната няма да загуби суверенитета си в името на решение на дълговия проблем, обяви новият гръцки външен министър

Гърция е против нови санкции срещу Русия
Автор: Стилиян Гребеничарски

Новото гръцко правителство се обяви против въвеждането на нови санкции от страна на Европейския съюз срещу Русия. Ходът добавя външната политика към предизвикателствата, които страната отправя към Общността, пише Bloomberg.

Вчера стана ясно, че европейските лидери и САЩ в процес на обсъждане на нов пакет от ограничителни мерки, целящи да свалят подкрепата на Русия за сепаратистите в Източна Украйна. Допълнителните санкции се очаква да засегнат високите технологии и по-специално тези в енергийния сектор, отбраната и банките. Президентът на ЕС Доналд Туск призова на 29 януари да бъде взето решение за допълнителни санкции срещи Москва, изтъквайки, че говори от името на всички страни в Европейския съюз.

Премиерът и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас бе категоричен, че страната се противопоставя на становището на съюза и заяви, че то не е било съгласувано с гръцката страна. В официалното съобщение на правителството се казва, че „Гърция не се съгласява“ с обявените мерки и съобщаването им „нарушава процедурите, тъй като не е поискано гръцкото съгласие“.

Твърдостта на гръцката позиция ще бъде тествана още в четвъртък, когато 28-те първи дипломати ще гласуват предложението за разширяване на ембаргото. Вето от страна на новия гръцки външен министър Никос Коциас ще блокира решението, за което е необходима единодушна подкрепа от 28-те страни-членки. Това обаче би поставило южната ни съседка в деликатна ситуация и би накърнило и без това крехкия кредит на доверие от страна на ЕС за новия кабинет, именно в навечерието на очакваните тежки преговори за държавния гръцки дълг.

Вчера новият гръцки кабинет положи клетва. „Всеки, който си мисли, че в името на решение на дълговия проблем Гърция ще направи компромис  със суверенитета си, бърка“, заяви Коциас, който е политолог и бивш член на гръцката комунистическа партия. Той е известен със симпатиите си към Русия и като противник на модела на Европа доминирана от Германия.

Коментари: 0