Гърция пак затяга коланите, Европа ръкопляска

Атина увеличава повечето данъци, задават се нови протести

Гърция пак затяга коланите, Европа ръкопляска

Гръцкият парламент прие снощи новите мерки за икономии. Това стана в навечерието на утрешната среща на Еврогрупата.

Предвижда се увеличение на редица косвени налози, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително 1,8 млрд. евро. Със задна дата, от януари 2016 г., се увеличават данъците върху недвижимите имоти и хазарта. От 1 юни се вдига ДДС, отпадат преференциалните ставки за островите, увеличават се и налозите за автомобилите.

Поскъпване ще има и при телекомуникационните услуги, както и при акциза на тютюневите изделия и алкохола.

Гръцкият парламент прие със 153 срещу 145 гласа нови бюджетни съкращения и увеличения на данъците. Законът създава държавен приватизационен фонд, изискван от министрите от еврозоната. 

Демонстранти протестираха пред парламента в Атина срещу новото законодателство. В цялата страна има и транспортна стачка. През уикенда се проведе и поредната общонационална  стачка срещу реформите.

Оценките от Европа засега са повече от позитивни. Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси адмирира решенията на Атина, съобщи в. Le Figaro.

„Бе преминат ключов етап за изпълнение на първата част от гръцката програма“, каза Московиси и изрази надежда, че утре в Брюксел ще бъде постигнато споразумение в Еврогрупата за отпускане на нови заеми на Гърция.

Гърция се опитва да договори нов пакет помощи за изплащането на 3,5 млрд. евро след два месеца. По-рано този месец парламентът одобри реформи на пенсионната система и данъците върху доходите.

Коментари: 0