Гърция продължава преговорите с Русия за „Турски поток“

В рамките на няколко месеца гръцки представител отново ще посети Русия

Гърция продължава преговорите с Русия за „Турски поток“
2894 ~ 2 мин. четене

Лидерът на най-голямата опозиционна опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис е на двудневно посещение в Москва, където ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев, външния министър Сергей Лавров и с председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин.

В интервю за руската агенция ТАСС Мицотакис коментира, че Гърция проучва възможността газопроводът „Турски поток“ да премине през нейна територия. От думите му става ясно, че това вероятно ще е и една от темите, които той ще обсъди по време на визитата си в Русия. 

Маршрутът на руския газопровод все още остава неясен. И въпреки че България вече обяви обществената поръчка за изграждането му през наша територия, Русия досега официално не е обявила от къде ще мине тръбопроводът. 

Според лидера на „Нова демокрация“ неговата партия подкрепя стратегията за диверсификация на източниците и пътищата за енергийно снабдяване като необходим принцип за енергийната сигурност на Европа. Освен това той подчерта, че тази политика е в съответствие с курса на „Нова демокрация“, която иска да превърне Гърция в енергиен център в Югоизточна Европа.

„В тази рамка и при надлежно отчитане на регулаторната рамка на ЕС, както и последното решение на ЕС относно регулациите на тръбопроводите, ние проучваме възможността за преминаване на „Турски поток“ през Гърция към други европейски страни“, каза той. 

Само в рамките на няколко месеца гръцки представители за втори път посещават Русия. На 7 декември там беше гръцкият премиер Алексис Ципрас, който обсъди въпроса за разширяването на газопровода „Турски поток“ към Европа. На 5 февруари Ципрас на пресконференция, проведена след срещата му в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, потвърди, че Гърция би искала да разшири енергийното си сътрудничество с Турция и да участва в изпълнението на проекта.

Подкрепи Economic.bg