„Газпром“ вместо гориво откри останки от мамут

По искане на учените работата по находището е спряна

„Газпром“ вместо гориво откри останки от мамут

Снимката е илюстративна

Снимка: Wikipedia

3293 ~ 1 мин. четене

Останки от мамут открили служители на „Газпром нефт“ по време на работата си по разкриване на находище край с. Нов порт в Ямало-Ненецкия автономен окръг, съобщават руските медии. Откритието е направено в Тюменска област – на 2500 км североизточно от Москва, край устието на река Об, над Северния полярен кръг.  

Останките представляват част от скелет на мамут, бивни и кости от черепа му. На място за изучаване на находките и търсене на други останки от животното пристигнали учени от Научния център за изучаване на Арктика, намиращ се в главния град на окръга Салехард.

„Откриването на останки от мамути винаги е събитие за научния свят“ – коментира 39-годишният директор на центъра Дмитрий Фролов пред руското издание n24.ru. „Тяхното изучаване носи нови знания за тези гиганти от ледниковия период и способства за натрупването на повече информация относно причините за тяхното измиране. Разширяването на научното и промишленото присъствие на човека в Арктика способства за това подобни находки да се откриват все по-често и да бъдат изучавани“, завършва директорът на Научния център за изучаване на Арктика Дмитрий Фролов.

По препоръка на учените засега костите на мамута остават на място, като продължава издирване и на други останки от праисторическото животно, а работата на „Газпром нефт“ е спряна. Само преди месец останки от мамут са били намерени на брега на езерото Печевалавато, също на полуостров Ямал, припомнят руските медии.

Подкрепи Economic.bg