Швеция извади България от списъка си с „опасни“ страни

Решението на шведските власти влиза в сила от утре, 27 август

Швеция извади България от списъка си с „опасни“ страни

Снимка: Unsplash

3377 ~ 1 мин. четене

Швеция отмени препоръката „да не се пътува до България освен при наложителни причини“, съобщава външното министерство на страната. Освен за България вдигането на своеобразната забрана важи още за северната ни съседка Румъния и за Холандия. Решението на шведските власти влиза в сила от утре, 27 август.

В изявление в сайта на външно министерство остава препоръката до 9 септември да не се пътува по несъществени причини до някои други страни от ЕС или Шенген, а също и до Великобритания, както и препоръката до 15 ноември да не се пътува до останалата част от света.

Припомняме, че съветите срещу несъществени пътувания до по-голямата част от света от страна на Швеция, включително и до България, бяха издадени на 14 март 2020 г. и удължавани няколко пъти.

С предишните си решения Швеция постепенно извади от „списъка си с опасни страни“ Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Испания, Швейцария и Ватикана.

За пристигащите от България все още обаче се прилага карантина в много европейски страни, а редица други изискват отрицателен PCR тест. Последната от тях, която обяви тази практика за България, бе Малта.

Подкрепи Economic.bg