С бездействието си Канада постепенно прогони Huawei

Тя остана единствената от съюза Five Eyes, която все още не е казала как ще процедира спрямо китайския гигант

С бездействието си Канада постепенно прогони Huawei

Снимка: БТА

628 ~ 1 мин. четене

Канада, единствена от останалите членове на разузнавателния съюз Five Eyes, все още официално не е блокирала Huawei от 5G мрежите си, но пък с (без)действията си ефективно погледнато прави точно това.

Страната бави толкова дълго решението си по въпроса, че на практика принуждава телекомуникационните компании сами да изключат китайския производител на оборудване от инвестиционните си планове. Тази стратегия позволява на Канада да стои на равно отстояние както от Китай, така и от САЩ, за всяка от които темата Huawei е повече от важна.

Five Eyes е съюз, в рамките на който влизат САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство. Под натиска на Вашингтон всички досега, освен териториалната съседка на Съединените щати, забраниха на Huawei да участва в изграждането на бъдещите 5G мрежи.

Последни това направиха във Великобритания, където дълго време настояваха, че няма да се поддадат на натиск и ще вземат независимо решение по казуса. Такова дойде на фона на предстоящия старт на двустранните преговори със САЩ, наложили се, за да могат двете държави да уредят отношенията помежду си след Brexit.

От своя страна, Канада все още обмисля как да постъпи по отношение на доставчиците на оборудване за 5G мрежи, които обещават супер бързи скорости на интернет и нови възможности за бизнеса, поради което се превърнаха и в геополитически въпрос.

През юни Bell Canada и конкурентът на Telus – два от най-големите безжични доставчици в северноамериканската страна – се обединиха с шведския Ericsson и финландската Nokia, с чиито технологии решиха да изграждат петото си поколение мрежи. Така Huawei, въпреки че е доставчик на 4G обурдването им, просто отпадна от картината.

Липсата на решение в крайна сметка ще разреши всички проблеми“, заяви източник, запознат пряко с подхода на либералното правителство на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Rogers Communications, другият голям безжичен оператор в Канада, обяви през 2018 г., че също ще използва 5G оборудването на Ericsson.


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg