И Малта ще изисква отрицателен PCR тест за пристигащите от България

Новата разпоредба влиза в сила от петък, 21 август

И Малта ще изисква отрицателен PCR тест за пристигащите от България

Снимка: Unsplash

2930 ~ 1 мин. четене

Пристигащите в Малта от България, Румъния и части от Испания трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, преди да се качат на полета си за острова. Това гласи новата заповед на малтийския здравен министър, която влиза в сила от петък, 21 август, предава Times of Malta. PCR тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди полета.

Пътниците, които не представят сертификат за отрицателна проба, „ще получат предложение да бъдат изследвани на международното летище в Малта или да си наложат 14-дневна карантина в Малта при пристигането си“, се казва в съвместно изявление на министерствата на здравеопазването и туризма.

В случая на Испания, новата заповед важи само за пристигащите от Барселона, Жирона и Мадрид.

Списъкът с т.нар. опасни страни и региони ще се актуализира всяка седмица.

В понеделник здравният министър на Малта обяви нови ограничения като част от усилията за овладяване на разпространението на коронавируса, след като през уикенда бе регистриран рекорден брой нови случаи. От сряда баровете ще трябва отново да се затворят врати, докато носенето на маски вече е задължително във всички затворени обществени пространства, с изключение на ресторантите.

Припомняме, че България е част от т нар. „опасни списъци“ на все повече страни. Миналата седмица Сърбия стана поредната страна, която наложи задължителен PCR тест за влизащите от България лица.

Подкрепи Economic.bg