SpaceX изстреля и приземи ракета Falcon 9 за рекордния шести път (видео)

С днешния си полет, SpaceX изстреля 11-ата си порция сателити от системата Starlink

SpaceX изстреля и приземи ракета Falcon 9 за рекордния шести път (видео)
1 Видео

Снимка: Pixabay

3038 ~ 1 мин. четене

Космическата компания на милиардера Илон Мъск SpaceX отбеляза днес поредното постижение в сферата на многократните полети в космоса. SpaceX успешно изстреля и приземи обратно на платформа в Атлантическия океан своята ракета Falcon 9 за рекордния шести път - нещо, което нито тя, нито някоя друга компания е правила до момента.

С днешния си полет, SpaceX изстреля 11-ата си порция сателити от системата Starlink - 58 на брой - както и три спътника на SkySat. Всички те успешно се разположиха в предвидените си орбити. Типичните изстрелвания се състоят от 60 спътника Starlink, но SpaceX понякога прави място за компании, желаещи да платят за пътуване до орбита.

Мрежата Starlink има за цел да осигури достъп до интернет на ползватели навсякъде по света, включително в труднодостъпни и слабонаселени региони. Компанията възнамерява за целта да разположи в орбита около 11 хил. спътника, като въвеждането им в експлоатация възлиза на 10 млрд. долара. Досега SpaceX е изстрелял близо 600.

Многократното използване на ракетите позволява на SpaceX сериозно да свали разходите си за извеждане на товари в космоса. По данни на PitchBook в момента цената на един старт на SpaceX е около 57 млн. долара, докато за същото изстрелване НАСА трябва да предвиди 150 млн. долара. Голямата цел на Мъск е всъщност всяка ракета Falcon 9 да може да лети десет пъти в космоса, без да е нужно да преминава сериозен ремонт, което ще свали допълнително разходите за изстрелване.

Подкрепи Economic.bg