Валутните пазари ги очаква турбуленция

Единственият фактор в полза на еврото е строготo прилагане на мерките срещу коронавируса

Валутните пазари ги очаква турбуленция

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Спадът на долара през миналия месец подхранва страха от нестабилност на валутните пазари. Показателят за очаквани колебания на пазара вече не се движи заедно с този на американските акции, пише Bloomberg.

„Това е напомняне, че движенията на долара могат да бъдат голям двигател на риска през следващите няколко месеца, ако те продължат с досегашните нива на нестабилност", каза Джон Роу, ръководител на инвестиционни фонд Legal & General Investment Management, базиран в Лондон. По неговите думи за акциите има „усещане, че напрежението си е отишло“. 

40-дневната корелация между JPMorgan Global FX Volatility Index и VIX Index на американските акции падна под нулата, достигайки най-ниското си ниво от 2009 г.

До тук се стигна, защото инвеститорите във валути са обезпокоени от неизвестността през следващите месеци и влиянието им върху долара. Рисковете включват президентските избори в САЩ и възможността коронавирусните инфекции в северното полукълбо да нараснат през зимата. Единственият фактор, който е в полза на еврото, е бързото и строго прилагане на мерки за смекчаване на последствията от пандемията от страна на европейските правителства.

В същото време нестабилността на акциите спадна до най-ниското равнище след 21-ви февруари на нива на затваряне, тъй като стимулите на централната банка смекчават множество от рисковете, застрашаващи приходите на компаниите. Goldman Sachs Group е поредната, която повиши целта за края на годината за индекса S&P 500, който в момента е близо до рекордно високи стойности.

„Липсата на корелация подчертава диверсификацията извън американския долар“, казва Софи Хюн, инвестиционен стратег към Societe Generale в Лондон. Според нея въпросът е дали ще имаме същото движение като при акциите.

Коментари: 0